Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Alarmujúca situácia v ruskom Petrohrade: Zrútila sa časť budovy univerzity, evakuácia 81 študentov

Hasiči zasahujú na mieste zrútenej budovy. Zobraziť galériu (2)
Hasiči zasahujú na mieste zrútenej budovy. (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

PETROHRAD - Pri dnešnom zrútení časti univerzitnej budovy v Petrohrade nikto nezahynul. Uviedla to agentúra Interfax s odvolaním sa na informáciu ministerstva pre mimoriadne situácie. Evakuovaných bolo podľa tohto zdroja 81 študentov.

Podľa správ ruských agentúr sa zrútila strecha nad piatym poschodím Petrohradskej výskumnej univerzity informačných technológií, mechaniky a optiky (ITMO) na Lomonosovovej triede. Zával potom čiastočne pokračoval až do druhého poschodia a zasiahol plochu asi 150 metrov štvorcových.

Alarmujúca situácia v ruskom
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Prvé správy hovorili o možnosti, že pod závalom môže byť uväznených okolo 21 osôb. To sa ale nakoniec nepotvrdilo. Zrútenie nastalo v krídle budovy, ktoré v súčasnosti prechádza rekonštrukciou a v ktorom sa preto nevyučuje, spresnilo ministerstvo. Evakuovaní boli študenti, ktorí sa v inej časti budovy zúčastnili fakultatívnych praktických cvičení. Niektorí boli zablokovaní v posluchárňach, evakuovaní museli byť po požiarnych rebríkoch, spresnila agentúra TASS.
 
Rektor ITMO Vladimir Vasiljev potvrdil agentúre Interfax, že sa podarilo z budovy pred zrútením jednej jej časti vyviesť všetkých študentov, pedagógov a ďalších pracovníkov. Povedal tiež, že v budove v čase nešťastia pracovali stavební robotníci, ktorí vykonávali opravy interiéru. Robotníkom sa podarilo vybehnúť z budovy ešte pred jej zrútením, uviedol. Za predbežnú príčinu nešťastia označilo ministerstvo nedodržanie technických požiadaviek pri vykonávaní rekonštrukčných prác. Na mieste nešťastia zasahuje okolo 50 ľudí a 14 kusov techniky.
Viac o téme: UniverzitaPetrohrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu