Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mimoriadna situácia na severe Ruska: Úrady bijú na poplach, TOTO je dôvod

medveď biely Zobraziť galériu (2)
medveď biely (Zdroj: TASR/Paul Zinken/dpa via AP)

MOSKVA - "Invázia" medveďov bielych viedla úrady k vyhláseniu núdzového stavu na arktickom súostroví Nová Zem na severe Ruska. S odvolaním sa na víkendové správy miestnych médií o tom v nedeľu informovala agentúra DPA.

Medvede sa začali zhromažďovať neďaleko ľudských sídiel na tomto súostroví v Archangeľskej oblasti od decembra, uviedla tlačová agentúra TASS. V okolí hlavnej osady Belušja Guba ich spozorovali najmenej 52. Na území tejto osady sa trvale nachádza šesť až desať medveďov a došlo tam k prípadom, keď útočili na ľudí a vstupovali do obytných i administratívnych budov, vyplýva zo správy.

"Mimoriadnu situáciu spôsobilo hromadné preniknutie medveďov bielych do obytných oblastí," uviedli vo vyhlásení úrad archangeľského gubernátora a oblastná správa. "Obyvatelia, školy a materské školy predkladajú početné ústne i písomné sťažnosti, v ktorých žiadajú zaistenie bezpečnosti v osade," dodáva vyhlásenie s tým, že ľudia majú strach a boja sa vychádzať z domu, čo narúša ich každodenný život.

medveď biely
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Martin Meissner)

Pri materských školách nainštalovali dodatočné ploty, pričom armádnych príslušníkov a zamestnancov vozia do práce osobitnými vozidlami, napísal TASS. Dodal však, že medvede neodohnali ani odstrašujúce signály, ani hliadkovacie vozidlá a psy.

Tím odborníkov

Na súostrovie vyslali tím odborníkov, ktorý má zamedziť útokom šeliem na človeka, ruský úrad pre životné prostredie však odmietol vydať povolenia na odstrel medveďov, ktoré sú ohrozeným druhom. Roztápajúci sa arktický ľad čoraz viac zapríčiňuje, že tieto zvieratá migrujú ďalej na juh, aby hľadali potravu na pevnine. "Som na Novej Zemi od roku 1983, ale nikdy tu v okolí nebolo toľko ľadových medveďov," citoval TASS šéfa miestnej správy Žiganšu Musina.

Viac o téme: MedveďRuskoNová Zem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu