Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Putin: Vojna s Iránom je nepredstaviteľná

Mahmúd Ahmadinedžád na stretnutí s Vladimirom Putinom.
Mahmúd Ahmadinedžád na stretnutí s Vladimirom Putinom. (Zdroj: SITA)

TEHERÁN - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok dôrazne odmietol vojenský zásah v oblasti Kaspického mora, do ktorej patrí aj Irán.

Na použitie násilia v tejto oblasti nemožno ani pomyslieť, vyhlásil Putin, ktorý sa v Teheráne zúčastňuje na summite krajín susediacich s Kaspickým morom. Krajiny v oblasti sa podľa Putina musia zaviazať, že nepripustia využitie svojho územia na agresiu proti inému partnerskému štátu.

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Teheránu na kaspický summit ako vôbec prvý najvyšší predstaviteľ Kremľa od skončenia 2. svetovej vojny. Irán, Rusko, Azerbajdžan, Kazachstan a Turkménsko hľadajú na summite dohodu o využívaní Kaspického mora, kde sa podľa odhadov nachádzajú tretie najväčšie zásoby ropy a zemného plynu na svete.

Moskva na summite očakáva podpis deklarácie, ktorá vytvorí podmienky pre ďalšie rozhovory, citovala ruská agentúra ITAR-TASS hovorcu ministerstva zahraničných vecí v Moskve Michaila Kamynina. Čas pre podpis záväznej dohody o právnom štatúte Kaspickej oblasti príde podľa neho až neskôr. Bez podpisu zmluvy o využívaní energetických zásob skončil v roku 2002 aj predchádzajúci kaspický summit v Turkmenistane.

Putin chce návštevu v Teheráne využiť aj na bilaterálne rozhovory s iránskym vedením. V ich centre bude podľa zdrojov v Moskve spor o iránsky jadrový program. Západné krajiny obviňujú Irán z tajného úsilia o výrobu jadrových zbraní. Vláda v Teheráne tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že iránsky jadrový program je čisto mierový.

V otázke ďalšieho sprísnenie sankcií voči Iránu, o ktorom uvažuje Bezpečnostná rada OSN (BR), je Rusko spolu s Čínou zatiaľ skôr zdržanlivé, pričom Moskva aj Peking majú v rade právo veta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu