Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veľké zmeny v Maďarsku: Vládny Fidesz stratil po protestoch pol milióna priaznivcov

Proti vláde a prezidentovi protestovali v Budapešti tisíce Maďarov
Proti vláde a prezidentovi protestovali v Budapešti tisíce Maďarov (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

BUDAPEŠŤ - Po sérii decembrových protivládnych demonštrácií stratila maďarská vládna strana Fidesz vyše pol milióna priaznivcov. Vyplýva to z výsledkov januárového prieskumu verejnej mienky inštitútu Medián, ktoré v stredu zverejnilo internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

V najnovšom prieskume podporilo Fidesz 38 percent Maďarov, v decembri bol tento podiel 41-percentný a v októbri ešte 45-percentný. Podľa Mediánu príčinu prepadu popularity Fideszu možno hľadať v ostro kritizovanej novele zákonníka práce, ktorú prijal parlament v decembri a odmietlo ju široké spektrum spoločnosti. Uvedenú novelu, ktorá výrazne rozširuje ročný rámec nadčasov, odmieta podľa Mediánu aj väčšina voličov Fideszu.

Z opozičných strán si polepšila iba ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP). Počas troch mesiacov pomer tých, čo sa domnievajú, že situácia v Maďarsku sa vyvíja zlým smerom, stúpol zo 43 na 52 percent. Detaily výsledkov prieskumu zverejní tlačená verzia Heti Világgazdaságu vo štvrtok.

Inštitút Nézőpont v utorok zverejnil výsledky aktuálneho prieskumu, podľa ktorých decembrové protivládne protesty a politické udalosti v Maďarsku neovplyvnili popularitu strán maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP, na druhej strane ale neprospeli ani opozícii.

Viac o téme: PrieskumProtestyMaďarskoBudapešťFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu