Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zeman poslal venezuelskému opozičnému vodcovi Guaidóvi list: Zároveň ho pozval do Prahy

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: TASR/Oliver Ondráš)

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman zablahoželal venezuelskému opozičnému lídrovi a predsedovi tamojšieho parlamentu Juanovi Guaidóvi k odvahe prevziať zodpovednosť za venezuelský národ a pozval ho na návštevu Česka. Zeman zaslal samozvanému venezuelskému prezidentovi list, v ktorom mu pripomenul nežnú revolúciu v bývalom Československu. Informoval o tom v stredu spravodajský portál Novinky.cz.

"Dovoľte mi, aby som vám čo najsrdečnejšie zablahoželal k vašej odvahe prevziať v súlade s venezuelskou ústavou zodpovednosť za venezuelský národ a doviesť ho k slobodným a demokratickým voľbám. Prajem vám veľa šťastia vo vašom úsilí a pevne verím, že vaša snaha bude úspešná," píše Zeman v liste, ktorého text zverejnila prezidentova kancelária na svojom webe.

"Rád by som využil túto príležitosť a pozval vás na návštevu Českej republiky. Česká republika oslávi v tomto roku tridsiate výročie zamatovej revolúcie a dúfam, že aj vašej krajine sa prechod k demokracii úspešne podarí. Verím, že čoskoro dôjde k posilneniu vzájomných vzťahov medzi našimi krajinami," pokračoval Zeman.

Česko a niekoľko ďalších štátov Európskej únie uznali Guaidóa za úradujúceho prezidenta tejto juhoamerickej krajiny. Guaidó sa vyhlásil za hlavu krajiny namiesto doterajšieho prezidenta Nicolása Madura po jeho kontroverznom znovuzvolení.

Viac o téme: PrahaVenezuelaČeská republikaMiloš ZemanJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu