Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NATO nemá v úmysle presunúť do Európy nové pozemné jadrové rakety, tvrdí Stoltenberg

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

OSLO - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že aliancia nemá v úmysle presunúť do Európy nové pozemné jadrové rakety.

Stoltenberg to vyhlásil v piatok v Osle v reakcii na oznámenie amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ministra zahraničných vecí Mika Pompea, že Spojené štáty od 2. februára odstupujú od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF).  

V rozhovore pre médiá Stoltenberg podľa agentúry Reuters uviedol, že "nemusíme zrkadlovo opakovať kroky Ruska". Zdôraznil však súčasne, že "zároveň musíme zabezpečiť, aby sme mali spoľahlivý a účinne odstrašujúci potenciál." Stoltenberg tiež dodal, že Severoatlantická aliancia skúma dôsledky porušenia INF, z ktorého aliancia obviňuje Rusko. 

INF podpísali 8. decembra 1987 vtedajší lídri Sovietskeho zväzu a USA Michail Gorbačov a Ronald Reagan. Zmluva, ktorá platí od 1. júna 1988, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny. Washington v uplynulých rokoch viackrát obvinil Moskvu z porušovania tohto dokumentu. Kremeľ však tieto tvrdenia odmieta a  vyhlasuje, že zmluvy INF sa nepridržiavajú Spojené štáty.​

Viac o téme: NATOEurópaJadrové rakety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu