Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vodca venezuelskej opozície Guaidó sa pustil do rokovaní: Rozprával sa aj s Trumpom

Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó.
Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó. (Zdroj: SITA/AP Photo/Rodrigo Abd)

CARACAS - Vodca venezuelskej opozície Juan Guaidó, ktorý sa vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny, tvrdí, že bol v kontakte s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a ďalšími prezidentmi daného regiónu. Uviedol to v pondelok v rozhovore pre americkú televíznu stanicu CNN.

Guaidó pre CNN neuviedol, kedy sa tieto rozhovory uskutočnili. Vyhlásil len to, že sa sústredili na riešenie humanitárnej krízy a obnovenie demokracie vo Venezuele. Vodca venezuelskej opozície súčasne odmietol tvrdenia prezidenta Nicolása Madura a ďalších predstaviteľov, že vo Venezuele sa odohráva prevrat pod taktovkou Spojených štátov. Guaidó zdôraznil, že vo Venezuele zavládla situácia, keď ľud využíva svoje ústavné práva.

Medzičasom Trumpov poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton potvrdil medializované informácie o rozhovoroch amerického viceprezidenta Mikea Pencea s Guaidóom. Predseda venezuelského Národného zhromaždenia Juan Guaidó sa minulú stredu vyhlásil pred davom stúpencov opozície za dočasného prezidenta krajiny. V tejto funkcii ho uznali dve desiatky štátov, ktoré tvrdia, že Madurovo znovuzvolenie za prezidenta v máji minulého roka nebolo legitímne, pretože jeho najsilnejší protivníci nedostali možnosť uchádzať sa o priazeň voličov.

Viac o téme: USADonald TrumpVenezuelaJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu