Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Taliansky poslanci úplne odignorovali zákaz: Vstúpili na palubu lode s migrantmi

Poslanci napriek zákazu vstúpili na palubu lode s migrantmi
Poslanci napriek zákazu vstúpili na palubu lode s migrantmi (Zdroj: SITA/AP Photo/Salvatore Cavalli)

SYRAKÚZA - Traja talianski opoziční poslanci v nedeľu napriek zákazu sicílskych úradov vstúpili na palubu lode nemeckej mimovládnej organizácie Sea Watch, kde sa nachádza 47 migrantov. Poslancov sprevádzal aj starosta sicílskeho mesta Syrakúzy Francesco Italia, neďaleko ktorého loď Sea Watch 3 kotví, informovala agentúra APA.

Poslanci a starosta si chceli predovšetkým urobiť obraz o stave 13 maloletých migrantov, ktorých taliansky minister vnútra Matteo Salvini nechce nechať vylodiť, hoci o to požiadal súd pre mladistvých v Catanii. Na palubu lode plaviacej sa po vlajkou Holandska vstúpili aj niekoľkí ľudskoprávni aktivisti, ktorí priniesli lieky a potraviny.

"Problém prisťahovalectva nie je šou alebo skúška sily, ale musí byť riešený zodpovedne na európskej úrovni. Nemôžu byť ohrozené ľudské životy," povedala poslankyňa konzervatívnej strany Forza Italia a bývalá ministerka pre záležitosti žien Stefania Prestigiacomová. Riccardo Magi, poslanec strany Piu Europa, spravodajskej televízii SkyTG24 povedal, že migranti na lodi sú vyčerpaní, natlačení na ploche 25 metrov štvorcových a majú prístup len k jednej toalete.

Salvini v reakcii obvinil poslancov z "porušovania talianskych zákonov a podpory nelegálneho prisťahovalectva" a avizoval, že podá žalobu na posádku lode Sea Watch 3, pretože ignoruje nariadenia pobrežnej stráže a ohrozuje životy migrantov.

Ochotu postarať sa o 47 migrantov deklarovala Konferencia biskupov Talianska (CEI) i niektorí obyvatelia Syrakúz. Stovky občanov demonštrovali v  sobotu za vylodenie migrantov na Sicílii. Migrantov posádka zobrala na palubu 19. januára pri pobreží Líbye.

Viac o téme: LoďPoslanciMigrantiTalianskoSyrakúz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu