Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Venezuelský opozičný líder sa vyhlásil za dočasného prezidenta, Trump ho podporil

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó sa vyhlásil za
Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó sa vyhlásil za "dočasného prezidenta" krajiny. (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Vergara)

CARACAS - Predseda venezuelského Národného zhromaždenia, opozičný líder Juan Guaidó sa v stredu vyhlásil za "dočasného prezidenta" krajiny. V tejto funkcii ho už uznal aj americký prezident Donald Trump. Spojené štáty americké už skôr vyjadrili podporu venezuelskej opozícii.

Vo Venezuele sa v stredu konajú protivládne demonštrácie. Do ulíc vyšli na protest proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi tisícky ľudí. Na protesty zvolal Guaidó, podľa ktorého ide o "historickú udalosť". Podľa prvých záberov sa demonštranti v Caracase postavili proti Národnej Garde. Protesty sa podľa denníka Tal Cual konajú aj v ďalších mestách. Vo Venezuele sa v stredu konajú aj zhromaždenia na podporu Madura.

Stredajším protestom predchádzali násilné strety. Tie si údajne vyžiadali štyroch mŕtvych. V meste Puerto Ordaz protestujúci Venezuelčania údajne zvalili sochu bývalého prezidenta Venezuely Huga Cháveza.

Guaidó zvolal na protesty po tom, čo sa Maduro 10. januára ujal druhého funkčného obdobia. Maduro v máji 2018 vyhral prezidentské voľby, ktoré však bojkotovala opozícia. Hlasovanie tiež sprevádzali správy o manipulovaní hlasov. Opozícia sa usiluje o to, aby Guaidó nahradil Madura v čele krajiny a do nových volieb pôsobil ako dočasný prezident.

 

Guaidóa uznali aj ďalšie krajiny

Kolumbia, Brazília, Paraguaj a Kanada uznali venezuelského opozičného lídra Juana Guaidóa za dočasného prezidenta Venezuely. Kolumbijský prezident Iván Duque sa vyjadril, že jeho krajina podporí predsedu venezuelského Národného zhromaždenia "v tomto procese prechodu smerom k demokracii". Brazílska hlava štátu Jair Bolsonaro vyjadril podporu 35-ročnému politikovi, aby "sa do Venezuely vrátili mier a demokracia".

"Spoľahnite sa na nás, aby ste znova prijali slobodu a demokraciu," napísal v tejto súvislosti zase na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter paraguajský prezident Mario Abdo Benítez. Podporu Kanady pre agentúru AP potvrdili dvaja nemenovaní predstavitelia oboznámení so situáciou.​ Uznanie opozičného lídra v zahraničí vytvára väčší nátlak na Madura a mohlo by viesť k vážnym ekonomickým dôsledkom pre jeho vládu.​

Venezuela prerušila diplomatické vzťahy s USA

Venezuelský prezident Nicolás Maduro v stredu oznámil, že jeho vláda prerušuje diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi. Diplomatom USA dal 72 hodín na to, aby opustili krajinu. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

Viac o téme: PrezidentDonald TrumpVenezuelaJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu