Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dôležitý míľnik Izraelu: Úspešne otestoval pokročilý systém protiraketovej obrany

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Gali Tibbon/Pool via AP)

JERUZALEM - Izraelské ministerstvo obrany v utorok oznámilo, že krajina úspešne otestovala pokročilý systém protiraketovej obrany Arrow 3, ktorý je schopný likvidovať balistické rakety ešte pred ich vstupom do atmosféry. Píše o tom agentúra AP.

Úspešná skúška tretej verzie intercepčného systému Arrow (Šíp, v hebrejčine Chec) sa podľa webovej stránky denníka Jerusalem Post uskutočnila v utorok ráno v okolí leteckej základne Palmachim, južne od Tel Avivu.

Test je podľa ministerstva "dôležitým míľnikom" v schopnosti krajiny brániť sa "proti súčasným i budúcim hrozbám v regióne." Arrow 3 uviedli do prevádzky v roku 2017 a Izrael ho už podľa AP využíva pri zneškodňovaní sýrskych rakiet.

Premiér Benjamin Netanjahu v pondelok potvrdil, že v reakcii na odpálenie rakety na Izrael armáda židovského štátu udrela na iránske ciele v Sýrii. Systém Šíp 3 bude súčasťou už existujúceho trojstupňového obranného štítu, kam v súčasnosti patrí Šíp 2, Železná kupola a Dávidov prak, ktoré vytvárajú nad Izraelom tzv. ochranný dáždnik.

Viac o téme: IzraelArrow 3Protiraketová ochrana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu