Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Spor o oficiálny názov Macedónska: Stoltenberg a Mogheriniová novelu ústavy privítali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski)

SKOPJE/BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová zablahoželali v piatok Macedónsku ku schváleniu novelizácie ústavy, ktorá umožní zmenu oficiálneho názvu krajiny v súlade s dohodou urovnávajúcou dlhoročný spor s Gréckom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Stoltenberg uviedol, že NATO silno podporuje naplnenie dohody medzi Macedónskom a Gréckom z júna minulého roka, v ktorej sa Atény zaviazali, že po premenovaní susednej krajiny stiahnu svoje námietky voči jej vstupu do Aliancie alebo do EÚ. Vo svojom tvíte tiež označil túto dohodu za "dôležitý príspevok k stabilite a prosperite" daného regiónu.

Mogheriniová zase privítala piatkové hlasovanie macedónskeho parlamentu o zapracovaní zmeny názvu krajiny do ústavy ako "rozhodujúci krok" pri napĺňaní dohody s Gréckom. EÚ podľa nej tento proces výrazne podporuje, rovnako ako aj úsilie Macedónska začleniť sa do európskeho bloku.

Na základe vlaňajšej dohody sa má doterajší oficiálny názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM) zmeniť na nový - Republika Severné Macedónsko. Cieľom tohto kroku je urovnať 27 rokov trvajúci názvoslovný spor medzi Skopje a Aténami, ktorý bol pre Macedóncov prekážkou v úsilí začleniť sa do NATO či EÚ. Na to, aby dohoda vstúpila do platnosti, ju musí v nadchádzajúcich týždňoch ratifikovať grécky parlament.​

Slovensko zmenu víta

Slovenský rezort diplomacie blahoželá macedónskemu parlamentu k schváleniu ústavných zmien, ktoré umožnia zmenu oficiálneho názvu krajiny v súlade s dohodou urovnávajúcou dlhoročný spor s Gréckom. Podľa neho bude mať toto rozhodnutie pozitívny dopad na bilaterálne vzťahy a je prínosom pre celý región juhovýchodnej Európy.

"Vysoko oceňujeme politickú zrelosť a silný záujem Skopje využiť jedinečnú príležitosť pre vyriešenie 27 rokov trvajúceho sporu o názve krajiny," napísalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR vo svojom vyhlásení. Vyriešenie otázky názvu krajiny je podľa neho príkladom konštruktívneho prístupu.

"Pre Skopje sa tak otvára cesta k urýchlenému dokončeniu procesu začlenenia sa do Severoatlantickej aliancie," pripomenul rezort, ktorý tento krok zároveň považuje za stimul pre reformný proces krajiny. "Pokrok v najbližších týždňoch je mimoriadne dôležitý pre rozhodovanie EÚ o začatí prístupových rozhovorov," zdôraznil.

Slovensko chce podľa MZVaEZ poskytovať krajine maximálnu podporu, "aby sa Republika Severné Macedónsko stala čím skôr súčasťou zjednotenej Európy". Verí tiež, že dohodu ratifikuje aj grécky parlament, bez súhlasu ktorého dohoda nemôže vstúpiť do platnosti.

Viac o téme: Jens StoltenbergMacedónskoFederica Mogheriniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu