Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Merkelová a Putin chcú spojiť sily: Budeme spolupracovať na mieri v Sýrii

Vladimir Putin a Angela Merkelová
Vladimir Putin a Angela Merkelová (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA/BERLÍN - Nemecko a Rusko chcú úzko spolupracovať v snahe o mier v Sýrii. Dohodli sa na tom nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin, informoval v stredu večer Kremeľ po telefonickom rozhovore oboch politikov.

"Vyjadrili túžbu pokročiť v politickom procese, v tesnej spolupráci s Organizáciou Spojených národov, aby sa sýrska kríza vyriešila z dlhodobého hľadiska," uviedol Kremeľ, ktorý citovala tlačová agentúra DPA. Po kontroverznom rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie sa uskutočnila séria rozhovorov medzi svetovými politikmi o tom, ako ďalej pokračovať v krajine trpiacej vojnou.

Stále nie je jasné, kedy presne americkí vojaci zo Sýrie odídu. Okrem toho Merkelová a Putin diskutovali o vytvorení komisie pre Sýriu, ktorá má vypracovať novú ústavu krajiny. O tej istej téme viedli telefonický rozhovor obaja lídri aj nedávno, koncom decembra. Na summite v Turecku koncom októbra sa prítomní predstavitelia štátov dohodli, že budú presadzovať vytvorenie takejto komisie, čo bolo cieľom už celé mesiace. Summit o Sýrii v tureckom Istanbule bol prvý, na ktorom sa zúčastnilo Nemecko, pripomína DPA.
 

Viac o téme: Angela MerkelováSýriaVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu