Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajinská cirkev sa konečne dočkala: Dokumentom spečatili jej nezávislosť

Metropolita Epiphanius v Katedrále sv. Sofie v Kyjeve Zobraziť galériu (2)
Metropolita Epiphanius v Katedrále sv. Sofie v Kyjeve (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Dokument, ktorým sa pravoslávna cirkev na Ukrajine stala nezávislou od Moskvy, podpísali už všetci členovia synody ekumenického patriarchátu v Konštantínopole. Informovala o tom v stredu agentúra UNIAN, podľa ktorej tým boli splnené všetky formálne náležitosti. O niekoľko dní sa dokument, tzv. tomos, vráti späť do Kyjeva.

Dekrét o nezávislosti ukrajinskej pravoslávnej cirkvi do rúk jej nového predstaveného, metropolitu Jepifanija, odovzdal ekumenický konštantínopolský patriarcha Bartolomej I. Stalo sa tak uplynulú nedeľu v katedrále sv. Juraja v Istanbule. 

Na dokumente však chýbali podpisy viacerých cirkevných hodnostárov. Preto sa tomos z Kyjeva, kde bol vystavený počas pravoslávnych vianočných sviatkov, vrátil naspäť do Istanbulu, kde v stredu zasadla synoda ekumenického konštantínopolského patriarchátu. Z Istanbulu dokument zakrátko prevezú na Ukrajinu a opäť vystavia v Katedrále sv. Sofie v Kyjeve. 

Petro Porošenko s manželkou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Od rozpadu Sovietskeho zväzu pôsobili na Ukrajine tri pravoslávne cirkvi - jedna (najväčšia) bola verná moskovskému patriarchátu, druhá Moskvu odmietala akceptovať a tretia (najmenšia) patrila pod ukrajinskú cirkev pôsobiacu v Spojených štátoch. Rozkol v ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa ešte viac prehĺbil po ruskej anexii Krymu a vypuknutí separatistického konfliktu na východnej Ukrajine. 

Najvyšší hodnostári ukrajinskej pravoslávnej cirkvi v decembri v Kyjeve schválili zrod novej, jednotnej cirkvi oddelenej od moskovského patriarchátu a za jej hlavu si zvolili metropolitu Jepifanija. Ruská pravoslávna cirkev v reakcii na osamostatňovanie sa cirkvi na Ukrajine medzičasom prerušila vzťahy s Istanbulom, centrom pravoslávneho sveta.

Viac o téme: Pravoslávna cirkevRuskoUkrajinaTomos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu