Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Stopka americkej základni v Brazílii: Prezident Bolsonaro zmenil po nátlaku názor

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

RIO DE JANEIRO - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro ustúpil od plánov umožniť výstavbu americkej vojenskej základe vo svojej krajine. Informoval o tom tamojší denník Folha de S.Paulo, z ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

Proti danému návrhu sa postavili poprední brazílski generáli, ktorí to vnímajú ako ohrozenie národnej suverenity, uviedli zmienené noviny. Bolsonaro minulý týždeň vyhlásil, že americkú základňu v Brazílii možno povolí ako protiváhu k ruskému vplyvu v susednej Venezuele.

Generáli však vyjadrili nespokojnosť, ktorú predostreli brazílskemu ministrovi obrany Fernandovi Azevedovi e Silvovi, ktorý odkaz odovzdal Bolsonarovi, napísal Folha de S.Paulo.

Bolsonaro, krajne pravicový prezident, ktorý sa ujal úradu 1. januára, podporuje zahraničnú politiku podobnú tej, ktorú uplatňuje americký prezident Donald Trump - vrátane kritiky ľavicového režimu vo Venezuele.

V decembri pristáli v Caracase dva ruské strategické bombardéry s jadrovou bojovou kapacitou, čo niektorí interpretovali ako demonštráciu obrany Venezuely pred možným útokom západných štátov, uvádza DPA.

Bolsonaro, bývalý armádny kapitán, rozdal niekoľko postov vo vládnom kabinete vysokopostaveným vojenským činiteľom. Medzi nimi je aj jeho viceprezident, vyslúžený generál Hamilton Mourao, ako aj Azevedo e Silva, ktorý má hodnosť generála v zálohe.
 

Viac o téme: USABrazíliaSpojené štátyJair Bolsonaro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu