Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Biele peklo trápi celú Európu: Počasie vzalo už 12 životov, pohotovosť v Alpách

Situácia na juhozápade Nemecka. Zobraziť galériu (4)
Situácia na juhozápade Nemecka. (Zdroj: SITA/Lino Mirgeler/dpa via AP)

BERLÍN - Už dvanásť obetí si za posledný týždeň vyžiadalo na európskom kontinente neobvykle chladné počasie sprevádzané mohutnými snehovými prehánkami a búrkami. Niekoľko stoviek ľudí je takmer odrezaných od sveta vo viacerých alpských lyžiarskych strediskách vo viacerých krajinách, pričom stále existuje riziko ďalších smrtiacich lavín.

Štyria lyžiari, 29-ročná Švédka a traja Nóri vo veku 29, 32 a 36 rokov, zahynuli už koncom minulého týždňa po páde lavíny neďaleko nórskeho mesta Tromso, ďalší ľudia zahynuli v lavínach vo Švajčiarsku, Rakúsku aj v Nemecku.

V Rakúsku je niekoľko stoviek obyvateľov viacerých regiónov uväznených vo svojich domovoch, ktoré sú odrezané od okolia vysokými vrstvami čerstvého snehu. Rakúske úrady odporúčajú občanom zhadzovať sneh zo striech, keďže viacero striech sa už pod prívalom snehu preborilo. Túto výzvu podľa rakúskej vysielacej spoločnosti ORF vypočul aj 78-ročný obyvateľ obce Turach, ktorý však pri odpratávaní snehu zo strechy spadol a privodil si vážne zranenia.

Aténska Akropola dostala bielu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Lino Mirgeler/dpa via AP)

Sneh spôsobuje problémy aj v krajinách, ktoré naň nie sú až tak zvyknuté. V Grécku z dôvodu na miestne pomery pomerne mohutnej snehovej nádielky zatvorili školy v Aténach a v ich okolí. Snežilo dokonca aj na mnohých gréckych ostrovoch. Krutým podmienkam sú vystavení aj utečenci žijúci v táboroch na gréckych ostrovoch, z ktorých mnohí bývajú v nevyhovujúcich podmienkach, napríklad v stanoch.

Biele peklo trápi celú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Tobias Hase/dpa via AP)

V Holandsku postihlo nepriaznivé počasie aj premávku na amsterdamskom letisku Schiphol, ktoré je tretím najväčším leteckým uzlom v Európe. Holandská letecká spoločnosť KLM bola napríklad nútená zrušiť už 159 letov z a do iných európskych miest.

Hrozia lavíny

Vo viacerých častiach rakúskej spolkovej krajiny Štajersko vyhlásili v utorok najvyšší stupeň lavínového nebezpečenstva. V nadchádzajúcich dňoch by tam totiž mal napadnúť približne meter nového snehu, informuje agentúra DPA. Najvyšší, piaty stupeň, lavínového nebezpečenstva znamená, že snehové masy sa môžu zosunúť aj na mierne strmých svahoch.

V Štajersku od víkendu napadli už necelé tri metre snehu. Úrady miestnych obyvateľov varovali, aby sa vyhýbali odľahlým otvoreným priestranstvám a na lyžiach nejazdili mimo vyznačených zjazdoviek. "Ignorovanie verejných nariadení nie je v tomto čase triviálnou vecou, no život ohrozujúcou," uviedol zástupca štajerského hajtmana Michael Schickhofer.

V Alpách v Štajersku je momentálne pre sneh odrezaných od sveta zhruba 2000 ľudí. Podľa Schickhofera však dosiaľ majú dostatok potravín i liekov.

Rakúska armáda zároveň rozmiestňuje vrtuľníky do niektorých horských oblastí, aby sa tak pripravila na druhú vlnu sneženia, ktorá sa po tej prvej - víkendovej - očakáva ešte v utorok. Vrtuľníky dokážu zhadzovať výbušniny na lavinózne svahy, aby z nich odstránili sneh, a môžu tiež evakuovať ľudí, ktorí pre sneh uviazli v obydliach, informoval hovorca armády. V Rakúsku je momentálne neprejazdných a zatvorených približne 100 ciest.

Sneh v gréckych Aténach
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Lino Mirgeler/dpa via AP)

Viac o téme: ZimaSnehKalamitaPočasiePoľadovicaEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu