Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozba generálneho štrajku zostáva iba v rovine želaní, tvrdí maďarská provládna tlač

Protesty v Maďarsku
Protesty v Maďarsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Marko Drobnjakovic)

BUDAPEŠŤ - Hrozba generálneho štrajku v Maďarsku, o ktorom nevedno, kedy bude a kto sa k nemu pripojí, zostáva iba v rovine želaní, konštatoval v reakcii na sobotňajšie protivládne demonštrácie v Budapešti a niektorých ďalších mestách krajiny provládny spravodajský server PestiSrácok.hu.

Podľa servera sa demonštrácia pred parlamentom na Kossuthovom námestí, ktorú zorganizovali ľavicovoliberálne strany, komunistické skupiny tváriace sa ako občianske hnutia a doposiaľ neznámi odborárski predáci, podarila "stredne zle". Server pripomenul, že predseda maďarskej odborovej organizácie MSZSZ László Kordás avizoval na 19. januára celoštátnu demonštráciu nazvanú "Zastavme celú krajinu!", pričom je zrejmé, že to bude sobota, teda deň, keď "krajina bude stáť".

Kordás pred vyše 5000 protestujúcimi vyhlásil, že v utorok chcú odborári požiadať premiéra Viktora Orbána, aby vláda do piatich dní zriadila komisiu na vyjednávanie - v opačnom prípade zorganizujú celoštátny výstražný štrajk. PestiSrácok.hu v tejto súvislosti podčiarkol, že hrozba generálneho štrajku tak zostala aj naďalej iba v rovine prianí.

Internetové vydanie provládneho denníka Magyar Idők v pondelok napísalo, že Kordásom vedené odbory zastupujú záujmy zhruba 2,5 percenta zamestnancov v Maďarsku. Kordásovo vydieranie Orbána je preto trápne nielen z tohto hľadiska, ale aj preto, lebo predseda MSZSZ v rozhovore pre komerčnú televíziu ECHO TV priznal, že v kruhoch odborárskych členov iba teraz preverujú ochotu štrajkovať.

Predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kocsis v nedeľu pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió povedal, že medzi organizátormi sobotňajších protestov boli ľudia platení americkým finančníkom Georgeom Sorosom a že protivládne demonštrácie v Maďarsku sú súčasťou kampane májových volieb do Európskeho parlamentu.

Viac o téme: TlačMaďarskoBudapešťGenerálny štrajk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu