Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecko-islamská únia v Európe sa sťažuje: Vadí jej ignorancia rastúcich útokov na mešity

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

KOLÍN NAD RÝNOM - Turecko-islamská únia v Európe (ATIB) kritizovala v nedeľu niektoré západné krajiny vrátane Nemecka za nečinnosť v súvislosti s rastúcimi útokmi na mešity. Šéf tejto únie Durmuš Yildirim v nedeľňajšom rozhovore pre médiá v sídle ATIB v nemeckom Kolíne nad Rýnom uviedol, že rasové útoky a tlaky na turecké mešity a nadácie sa v roku 2018 zvýšili, informovala agentúra Anadolu.

"Po všetkých týchto incidentoch nie je spravodlivé, že útočníci nie sú chytení... Neexistujú odstrašujúce tresty," dodal Yildirim. Nemecko, krajina s viac ako 81 miliónmi obyvateľov, má po Francúzsku najvyšší počet moslimského obyvateľstva v západnej Európe. Z takmer 4,7 milióna moslimov v Nemecku sú tri milióny tureckého pôvodu.

Anadolu nedávno informovala, že mešita vo výstavbe v západonemeckom meste Duisburg sa stala 30. decembra terčom "rasistických sloganov". Podľa predstaviteľa mešity Hulusiho Yüksela páchatelia, ktorých dosiaľ neidentifikovali, namaľovali na stenu mešity, pridruženej k turecko-islamskému spoločenstvu, Dávidovu hviezdu - jeden zo symbolov judaizmu.

Yüksel uviedol, že informovali miestne bezpečnostné úrady o útoku a že polícia začala prípad vyšetrovať ako vandalizmus. "Nevieme, kto bol za útokom," povedal Yüksel a doplnil, že stavba mešity prebieha už poldruha roka. Podľa Yüksela sa v meste neobjavujú vážne protiturecké alebo protiislamské postoje - okrem "menších reakcií" na stavbu mešity.

Viac o téme: útokyMešityTurecko-islamská únia v Európe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu