Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Masívny útok hackerov na politikov: Unikli citlivé údaje Merkelovej, prezidenta aj ministrov

Politici potvrdili hackerský útok na viacerých ministrov vrátane prezidenta a kancelárky Merkelovej. Zobraziť galériu (4)
Politici potvrdili hackerský útok na viacerých ministrov vrátane prezidenta a kancelárky Merkelovej. (Zdroj: SITA/AP/Alastair Grant, Jens Meyer)

BERLÍN - Neznámi hackeri ukradli dáta stoviek nemeckých politikov a ich dokumenty s adresami, číslami kreditných kariet a ďalšími osobnými dátami zverejnili na internete. Informáciu nemeckej rozhlasovej stanice RBB dnes potvrdili niektoré politické strany. Podľa televíznej stanice n-tv boli obeťou útoku poslanci všetkých parlamentných strán s výnimkou protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko, ale tiež napríklad kancelárka Angela Merkelová, prezident Frank-Walter Steinmeier a rada ministrov.

Na internete sa podľa RBB objavili okrem iného interné stranícke dokumenty, napríklad zoznamy členov jednotlivých strán a ich adries. V zozname textov možno nájsť citlivé osobné údaje, na internete sa objavili tiež obsahy súkromných chatov poslancov s ich rodinnými príslušníkmi, listy, účty alebo kópia občianskych preukazov nemeckých zákonodarcov.

Hackeri chcú poškodiť dôveru v demokraciu

„Pôvodcovia (hackerského útoku) chcú poškodiť dôveru v našu demokraciu a jej inštitúcie,“ povedala ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová, podľa ktorej ide o závažný útok. "Zločinci a ľudia, ktorí stoja za nimi, nesmú určovať debatu v našej krajine," dodala.

Na snímke ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová (v strede), nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a minister vnútra Horst Seehofer.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke ministerka spravodlivosti Katarina Barleyová (v strede), nemecká kancelárka Angela Merkelová (vľavo) a minister vnútra Horst Seehofer.  (Zdroj: SITA/AP/Michael Sohn)

Unikli Merkelovej osobné údaje

Z politikov sú podľa televíznej stanice n-tv medzi obeťami hackerského útoku okrem iného kancelárka Merkelová, prezident Steinmeier či predsedníčky dvoch vládnych strán Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU) a Andrea Nahlesová (SPD). V prípade kancelárky sa na internete objavilo číslo jej faxu, e-mailová adresa a niekoľko listov. Poslanci, ktorých dnes oslovili nemecké médiá, ale nemala tušenie, či sa aj oni stali terčom kybernetického útoku.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Bulvárny denník Bild napísal, že sa na internete neobjavili len dáta politikov, ale aj ďalšie známe osobnosti, napríklad moderátora Jana Böhmermanna či niekoľkými novinárov verejnoprávnych staníc ARD a ZDF. Bild s odvolaním na bezpečnostné zdroje tiež napísal, že chránená vládna sieť napadnutá nebola.

Meno zodpovednej osoby zatiaľ nie je známe

Kto je za masívny únik informácií zodpovedný, nie je podľa stanice RBB zatiaľ jasné, rovnako ako to, čo bolo cieľom ich zverejnenia. Nie je ani jasné, či v tom, aké dokumenty boli zverejnené, je nejaký systém. Zdá sa však, že boli zverejnené všetky dáta, ku ktorým sa hackeri dostali, uviedla RBB. Podľa nej sa na internete objavili aj dokumenty staré niekoľko rokov. Politicky otriasajúce materiály novinári RBB pri prvom prehľadaní zverejnených dokumentov nenašli.

Masívny útok hackerov na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Údaje mohol zverejniť aj niekto s oficiálnym prístupom

Nemecká vláda teraz preveruje zdroj úniku informácií. Podľa zdrojov agentúry DPA preveruje aj možnosť, že vôbec nešlo o hackerský útok a že informácie na internete zverejnil niekto, kto k nim oficiálne mal prístup. Úrady sa teraz snažia o to, aby zverejnené dáta zo siete čo najrýchlejšie zmizli.

Odkazy na stránky, na ktorých boli ukradnuté informácie zverejnené, hackeri rozšírili pomocou sociálnej siete Twitter. Podľa RBB boli tieto odkazy zverejnené už pred Vianocami, a to vo forme akéhosi adventného kalendára, pozornosť vyvolali ale až tento štvrtok večer. Twitterový účet, ktorý dáta zverejnil, sa podľa RBB sám označuje za satiru, umenie a bezpečnostný výskum. Sleduje ho okolo 17-tisíc užívateľov. Osobné údaje viac či menej známych osobností sa na tomto účte objavujú od leta 2017.

Zatiaľ nie je jasné, odkiaľ ukradnuté dáta pochádzajú. Podľa RBB množstvo zverejnených dokumentov naznačujú, že nie sú z jedného zdroja. Obeťou hackerského útoku sú poslanci piatich parlamentných frakcií: CDU/CSU, SPD, Zelených, Ľavice a FDP. Dokumenty poslancov AFD sa na internete podľa RBB neobjavili.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováHackerský útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu