Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozhodnutie USA vyvolalo obrovskú neistotu: Kurdi sa obracajú na Moskvu a Damask

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar, File)

DAMASK - V obavách z obnovenia tureckej ofenzívy po odchode Spojených štátov zo severnej Sýrie sa lídri miestnych Kurdov začínajú obracať na Rusko a sýrsku vládu s požiadavkou bezpečnostných garancií. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

"Naše kontakty s Ruskom a vládou sú zamerané na vytvorenie jasných mechanizmov na ochranu severnej hranice", uviedol pre agentúru kurdský politik Aldar Chalíl a dodal, že miestni Kurdi chcú, aby "Rusko hralo dôležitú úlohu" pri stabilizácii napätej situácie.

Kurdmi vedené zoskupenie, známe ako Sýrske demokratické sily (SDF), kontroluje momentálne rozsiahle oblasti na severe Sýrie. Hnutie sa roky tešilo podpore Washingtonu ako jeden z kľúčových aktérov v boji proti teroristickej organizácii Daeš v Sýrii.

Avšak po tom, ako americký prezident Donald Trump minulý týždeň v stredu oznámil plán ukončiť americkú vojenskú prítomnosť v krajine, vyjadrili predstavitelia Turecka zámer zasiahnuť vojensky proti miestnym Kurdom. Cieľom útoku by pritom mali byť práve SDF, ktoré Ankara podozrieva z napojenia na Stranu kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná.

Napriek tomu, že sa SDF a Moskvou podporovaná ústredná vláda počas trvania občianskej vojny v Sýrii vyvarovali vzájomného konfliktu, doteraz medzi nimi nedošlo k uzavretiu jasnej dohody o usporiadaní vzájomných vzťahov v budúcnosti. Bránia tomu okrem iného najmä autonomistické požiadavky sýrskych Kurdov, ktoré sú v rozpore so záujmami Damasku, pričom všetky doterajšie vzájomné rokovania na túto tému boli neúspešné.

Plánované stiahnutie približne 2000 príslušníkov amerických pozemných síl zo Sýrie však podľa agentúry Reuters výrazne oslabí vyjednávaniu pozíciu Kurdov, ktorí sa môžu ocitnúť pod tlakom, aby uzavreli dohodu s Damaskom ešte pred možnou tureckou ofenzívou.

Sýrski Kurdi sa vo svojom diplomatickom úsilí momentálne okrem Moskvy zameriavajú aj na niektoré západné krajiny. Minulý týždeň sa v tomto kontexte stretli s predstaviteľmi Francúzska. Paríž nedávno oznámil, že aj po stiahnutí Spojených štátov plánuje Francúzsko zostať v Sýrii vojensky prítomné.

Viac o téme: RuskoUSATureckoSýriaKurdi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu