Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SpaceX dosiahol ďalší úspech: Raketa vyniesla vojenskú družicu na orbit

(Zdroj: youtube/Global NEws)

WASHINGTON - Do vesmíru sa lieta aj pred Vianocami. Spoločnosť SpaceX známeho boháča Elona Muska prvýkrát vyniesla do vesmíru družicu GPS. SpaceX získal kontrakt s americkými ozbrojenými silami a prvá družica vyletela 23.decembra.

Spoločnosť Elona Muska SpaceX dosiahla ďalší úspech. Nosná raketa v nedeľu úspešne vyniesla na obežnú dráhu Zeme americkú vojenskú družicu navigačného systému GPS. Ide o prvú vesmírnu misiu zmienenej spoločnosti v službách národnej bezpečnosti USA, informovala CNN.

Raketa Falcon 9 odštartovala z floridského Mysu Canaveral a na palube niesla družicu GPS za približne pol miliardy dolárov, ktorú zostrojila spoločnosť Lockheed Martin. Štyri predošlé pokusy vrátane sobotňajšieho však museli z poveternostných a technických príčin zrušiť.
Nedeľňajší štart je dôležitým víťazstvom pre túto súkromnú spoločnosť, ktorá sa roky usilovala dostať na lukratívny trh vesmírnej spolupráce s armádou.

SpaceX v roku 2014 zažalovala americké vzdušné sily ohľadom udelenia multimiliardového kontraktu na 36 raketových štartov spoločnosti United Launch Alliance (ULA), ktorú tvorí partnerstvo Lockheedu a Boeingu. SpaceX o rok neskôr žalobu stiahla po tom, ako vzdušné sily súhlasili, že vypíšu súťaž. SpaceX následne získala kontrakt za 83 miliónov dolárov na vynášku 32 družíc tretej generácie systému GPS, ktoré budú mať životnosť 15 rokov. Všetky vyrobí spoločnosť Lockheed Martin, ktorá so vzdušnými silami uzavrela zmluvu vo výške 12,6 miliardy dolárov. Ďalšiu družicu vynesú do vesmíru v polovici nasledujúceho roka.

Viac o téme: VesmírRaketaDružicaSpaceX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu