Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Český vojak sa dopustil veľkého prešľapu: Za nacistický symbol skončil na súde

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: NATO)

OLOMOUC - Okresný súd v Olomouci riešil začiatkom tohto roka prípad extrémizmu v českej armáde, napísala v sobotu webová stránka českého rozhlasu (ČRo).

Dnes už bývalý príslušník vojenského útvaru v juhočeskom meste Bechyně od neho odišiel s 30 mesiacmi podmienečne. Na facebooku totiž zverejnil snímky s nacistickými symbolmi. 

O tomto doteraz neznámom prípade sa zmieňuje správa českého ministerstva vnútra o extrémizme za rok 2017. Podľa dokumentu ide za predvlaňajší rok o jedinú podobnú udalosť.

Vojenská polícia muža obvinila zo spáchania prečinu prejav sympatií k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu práv a slobôd človeka, vysvetľuje spravodajský server iROZHLAS.cz.

"Mal sa ho dopustiť tým, že na svojom verejne prístupnom facebookovom profile zverejnil svoje fotografie s vytetovanými nápismi a symbolmi pravicovo-extrémistického charakteru na predlaktí," uvádza správa o extrémizme.

Vojenská polícia uviedla, že išlo o príslušníka posádky v Bechyni. Z dôvodu tohto škandálu sám na konci októbra 2017 požiadal o prepustenie zo služobného pomeru.

Práve vtedy vojenská polícia začala jeho trestné stíhanie, približuje Český rozhlas. "V novembri bol spisový materiál veci s návrhom na podanie obžaloby postúpený miestne a vecne príslušnej prokuratúre," popisuje dokument českého ministerstva vnútra.

Prípad nakoniec bez pojednávania, takzvaným trestným príkazom, uzatvoril tohto roku v júni Okresný súd v Tábore, "Muž bol odsúdený na celkový trest odňatia slobody v dĺžke 12 mesiacov, ktoré bolo podmienečne odložené na skúšobnú dobu 30 mesiacov. Právnu moc nadobudlo rozhodnutie 22. marca 2018," povedala serveru iROZHLAS.cz hovorkyňa vojenskej polície Nikola Hájková.
 

Viac o téme: VojakTetovanieNacizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu