Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Civilní pozorovatelia smerujú do Jemenu: Bezpečnostná rada OSN odhlasovala ich vyslanie

Jemen
Jemen (Zdroj: SITA/AP Photo/Hani Mohammed, File)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN v piatok jednomyseľne súhlasila s vyslaním civilnej pozorovateľskej misie do vojnou zmietaného Jemenu, aby monitorovala krehké prímerie v strategickom prístavnom meste Hudajda a dohliadala na odchod bojovníkov.

Uznesenie predložené Veľkou Britániou bolo prijaté všetkými 15 členmi BR OSN, a to po týždni náročných rokovaní. Text potvrdil aj výsledky nedávnych mierových rokovaní vo Švédsku zameraných na ukončenie štvorročného konfliktu, informovala agentúra AFP. Prímerie v Hudajde, ktoré sprostredkovala Organizácie Spojených národov, vstúpilo do platnosti v noci na utorok.

Na zastavení nepriateľských akcií v jemenskom meste Hudajda a jeho okolí sa obe bojujúce strany dohodli na nedávnych mierových rozhovoroch organizovaných pod záštitou OSN vo Švédsku. Po prímerí medzi jemenskými vládnymi silami, podporovanými vojenskou koalíciou vedenou Saudskou Arábiou, a húsíjskými povstalcami by malo podľa dohody nasledovať stiahnutie bojovníkov oboch strán z prístavu.

Hudajda ležiaca v západnej časti Jemenu je strategicky dôležitá, pretože cez jej prístav prúdi do krajiny približne 80 percent dovezeného tovaru. Koalícia pod vedením Saudskej Arábie začala v júni veľkú ofenzívu zameranú na dobytie Hudajdy, ktorú od konca roka 2014 ovládajú húsíovia.

Viac o téme: PozorovateliaOSNJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu