Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dievčatko (†10) zasvätili do tajného ženského spolku: Smrť po ohavnom rituáli, vykrvácalo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

FREETOWN - V západoafrickom štáte Sierra Leone zomrelo desaťročná dievča, ktoré pri zasvätení do tajného ženského spolku podstúpilo obriezku. Podľa organizácie Thomson Reuters Foundation to oznámila miestna polícia. Po incidente sa znovu objavili hlasy volajúce po zákaze spornej praktiky.

Mladá matka obetovala svoju Améliu (†4): FOTO Vysvetlila, prečo ju očistila a spálila

Policajti zadržali ženu, ktorá bola zodpovedná za prijímací rituál. Podľa policajného šéfa z okresu Tonkolili v centrálnej časti krajiny bolo príčinou smrti dievčaťa vykrvácanie, ktoré zrejme spôsobila obriezka. Miestni aktivisti uviedli, že zasvätenie do tajného spolku podstúpilo 67 dievčat. Vyšetriť ich teraz musia zdravotníci.

Ženská obriezka je v Sierra Leone široko využívaný zákrok pri uvítacích ceremoniáloch do tajných spoločenských spolkov. Tie mávajú v krajine značný politický vplyv.

V Sierre Leone podstúpi obriezku deväť z desiatich žien, čo je podľa OSN vôbec najviac v celej Afrike. Krajina je navyše jedným z mála afrických štátov, ktoré praktiku nezakázali. Zákrok môže spôsobiť závažné zdravotné ťažkosti. Poslednú smrť v dôsledku obriezky zaznamenali úrady v Sierra Leone pred dvoma rokmi, zákroku podľahla 19-ročná dievčina.

Viac o téme: ObriezkaSierra Leone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu