Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ako zomreli neúspešný pytliak, samozvaný misionár alebo terorista? Najhlúpejšie úmrtia za rok 2018

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: archív - topky)

BRATISLAVA – Darwinova cena odmeňuje večnou slávou ľudí, ktorí zomreli bizarnou smrťou. Svoju smrť si zavinili vlastnou hlúposťou alebo zabezpečili, že sa ďalej nebudú množiť. Prinášame 5 ľudí, ktorí svojou smrťou pobavili a poučili živých. Ďalší muž, ktorý síce prežil, ale svojím skutkom sa zabezpečil pred rozmnožovaním. Článok vykazuje prvky čierneho humoru.

Darwinova cena je o čiernom humore a udeľuje sa od roku 1993. Inšpirovala sa otcom evolučnej teórie Charlesom Darwinom. Charles Darwin vo svojom diele „O pôvode druhov“ prezentoval dôkazy o vývoji druhov v čase, s cieľom adaptovať sa na prírodné prostredie a čo najlepšie. Darwinova cena sa snaží v duchu Charlesa Darwina pripomínať osoby, ktoré ochraňujú ľudský genofond tak, že obetujú vlastný život. Víťazi Darwinovej ceny zlikvidujú samých seba mimoriadne hlúpym spôsobom a tým pádom zlepšia šancu ľudského rodu na dlhodobé prežitie. Darwinove ceny sú temné historky, ktoré nás rozosmievajú a zároveň poučujú o pravidlách zdravého rozumu.

Nominanti musia splniť 5 základných pravidiel a o „najúspešnejších“ sa hlasuje na internete. Prvé pravidlo sa týka samotného výsledku nominovaného skutku. Víťaz musí zomrieť alebo spôsobiť vlastnú sterilitu. Druhým pravidlom musí byť absolútny nedostatok zdravého úsudku pri nominovanom skutku. Nominant musí ublížiť iba samému sebe, musí byť dospelý a schopný samostatného rozhodovania. Nominovaná udalosť musí byť reálna. Laureátov Darwinov ceny určujú ľudia v hlasovaní, každopádne víťazmi sme my všetci – celé ľudstvo.

Na 5. mieste sa umiestnil pokus obyvateľa Malaysie o rýchle zbohatnutie. Zaim Kosnan (35) zbadal pri ceste 3,5 metrového pytóna, ktorý driemal. Kosnan sa rozhodol, že hada chytí a predá. Po príchode domov o tom informoval svoju sestru. Pripravil si kosák a gumené rukavice. Podarilo sa mu chytiť hadovu hlavu a naložiť ho na motocykel. Vyrazil na cestu. S čím muž nerátal, bola hadova reakcia na únos. Pytón začal odpovedať svojím typickým spôsobom, okolo muža sa začal obmotávať. Motocykel zišiel z cesty a druhé kolo zápasu zistili ľudia na druhý deň. Úbohého hada zabili a z jeho vnútra vydolovali mŕtvolu podnikavca. Prehliadka tela zistila, že had motocyklistu zadusil a zožral.

Na 4. mieste je neslávne známy Abu Hamam. Abu Hamam, známy aj ako Imad al-Alami, bol vysoko postavený člen organizácie Hamas v Palestíne. Bol známy ako spojka s Iránom a v USA ho považovali za teroristu. Posledné roky de facto vládol v Pásme Gazy a snažil sa o komunikáciu s Izraelom. Abu Hamam zomrel na následky strelného poranenia hlavy. Poranenie si spôsobil sám pro kontrole vlastnej zbrane. Koncom januára zomrel v nemocnici v Gaze. Táto smrť je zaujímavá, keďže sa predpokladá, že dlhoročný člen teroristickej organizácie vie, ako ovládať strelnú zbraň.

Tretie miesto obsadil muž zo štátu New Jersey, ktorý zomrel v marci. Anthony Gonzales (40) sa ponáhľal za svojím otcom, aby odpratal sneh z jeho prístupovej cesty. Zahynul v horiacom aute potom, čo nerešpektoval varovanie a obehol cestné kužele, ktoré boli umiestnené pred spadnutým elektrickým vedením. Po snehovej búrke v oblasti sa tisíce ľudí ocitli bez elektriny. Silný vietor zhodil veľa stromov a poškodil elektrické vedenie. Dopravné obmedzenia a frustrovaní vodiči boli všade. Anthony nechcel strácať čas obchádzkou. Náš laureát Darwinovej ceny jednoducho obišiel cestné značenie, ktoré varovalo pred spadnutým elektrickým vedením na ceste. Záchranári prišli na miesto o 9. ráno, ale auto bolo v plameňoch a vodič mŕtvy. Elektrické vedenie, cez ktoré Anthony prechádzal bolo živé a auto spálilo. Najväčšia irónia je, že náš víťaz Darwinovej ceny pracoval v New Yorku ako elektrikár.     

Na svätého Valentína zomrel v Berlíne mladík (19) pôvodom z dôvodu nešťastnej lásky a vlastnej hlúposti. Mladík (19) pochádzal z Afganistanu a v Nemecku žil 2 roky. Teenager sa prechádzal so svoju priateľkou (17) na brehu rieky Havel. Dvojica sa začala hádať a frustrovaný mladík v hádke prehrával. Rozhodol sa, že dievčinu presvedčí inak. Dievča strčil na ľad a začal po ľade skákať. Chcel, aby sa tenký ľad preboril a ľad sa naozaj preboril.

LENŽE... Dievča vedelo plávať a jej potenciálny vrah nie. Dievča bezpečne doplávalo na breh a z podchladenia sa rýchlo vyliečilo. Chlapec sa potopil, napil sa veľa vody a stratil vedomie v studenej vode. Na hádku navždy zabudol. Záchranári ho vytiahli a odviezli do nemocnice Charité Virchow v Berlíne. Upadol do kómy a bol naňho vydaný zatykač za vraždu. Mladík sa z hádky s priateľkou už nespamätal, zomrel na deň svätého Valentína na nezvratné poškodenie mozgu. Svojím činom si mladík rozhodne zaslúžil Darwinovu cenu.

Víťazom Darwinovej ceny za rok 2018 sa stal samozvaný kresťanský misionár a cestovateľ John Allen Chau. Americký kresťanský misionár bol zabitý domorodým kmeňom na ostrove Sentinel na Andamanských ostrovoch, informovali o tom svetové médiá. Chau bol presvedčený, že poslaním je oboznámiť izolovaných domorodcov s večným životom podľa kresťanského učenia. Podplatil miestnych rybárov, aby ho odviezli na ostrov, kam sa nesmie cestovať. V liste pre rodinu napísal, že večný život pre kmeň je na dosah. Samozvaný misionár mal pocit, že kmeň, ktorý žije na ostrovoch desaťtisíce rokov a odmieta kontakt s vonkajším svetom, potrebuje spoznať kresťanstvo z jeho rúk. Dopádloval na ostrov a okamžite začali lietať šípy. Chau kráčal k domorodcom, jeden šíp zasiahol jeho bibliu, ale ostatné jeho telo. Rybári videli, ako jeho mŕtvolu ťahali po brehu s lanom okolo krku. Jeho dary evidentne odmietli. Indická vláda zakazuje kontakt so Sentinelcami, ale to zrejme cestovateľovi neprekážalo.

Kto bol John Allen Chau? Bol to mučeník, ako tvrdia jeho priatelia na Instagrame? Bol to misionár podľa jeho rodičov? Alebo iba sebec, ktorý chcel dobrú selfie? Alebo maniak, ktorý mohol chorobou zdecimovať starobylý kmeň? Pravdu sa nedozvieme, lebo domorodci nepoužili sociálne siete nejakú dobu.

Ako zomreli neúspešný pytliak,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Instagram/johnachau)

Viac o téme: Darwinova cenaČierny humorBizarná smrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu