Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Situácia v Budapešti sa stupňuje: Polícia musela použiť slzotvorný plyn

Protesty v Budapešti.
Protesty v Budapešti. (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia zasiahla v stredu voči protivládnym demonštrantom pred budovou parlamentu slzotvorným plynom, informoval spravodajský server Index.hu. Protestujúci, ktorí do ulíc vyšli po schválení ostro kritizovanej novely zákonníka práce, takmer naplnili Kossuthovo námestie a tlačili sa na policajný kordón chrániaci budovu zákonodarného zboru.

Demonštranti popoludní zablokovali dva mosty, dostali sa do areálu sídla vládnej strany Fidesz a neskoro večer sa začali tlačiť na kordón zásahovej jednotky policajtov zoradený okolo budovy parlamentu. Dav skandoval: "Špinavý Fidesz!", "Otroci!", "Zradcovia!" a iné heslá.

Protestujúcim sa podarilo chvíľami dostať až na hlavné schodisko parlamentu. Policajti sa snažili dav tlačiť smerom od budovy, v jednej chvíli viacerí policajti začali zo schodov striekať slzotvorný plyn na demonštrantov, ktorí cúvli. Polícia vydala cez agentúru MTI vyhlásenie, podľa ktorého pred sídlom Fideszu jeden z protestujúcich nastriekal slzotvorný plyn do tváre dvoch policajtov.

Viac o téme: ParlamentZásahProtestySlzotvorný plynPolícia MaďarskoBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu