Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nechutné praktiky v Južnom Sudáne: Za desať dní znásilnili 125 žien a dievčat

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

NHIALDIU - V okolí mesta Bentiu v Južnom Sudáne minulý mesiac počas desiatich dní znásilnili 125 žien a dievčat. Informovala o tom nezisková organizácia Lekári bez hraníc. Obete napadli ozbrojení muži počas ich dlhej cesty do Bentiu, kde si išli po jedlo.

Agentúra AP píše, že k znásilňovaniu dochádza v krajine často aj po septembrovom podpísaní mierovej dohody, ktorá ukončila päťročnú občiansku vojnu, počas ktorej zomrelo takmer 400-tisíc ľudí. Nyalgwon Mol Moon pre AP uviedla, že ju minulý týždeň prepadli dvaja ozbrojení maskovaní muži v civilnom oblečení, ktorí jej zobrali šaty, topánky a mlieko, ktoré chcela predať na trhu. Vystrašená žena dodala, že si bude musieť nájsť alternatívnu cestu do Bentiu.

Ako objasnila, nemá inú možnosť, keďže v dedine Nhialdiu a jej okolí trpia nedostatkom jedla. Mnohí z tamojších obyvateľov sú odkázaní na mesačné dodávky Svetového potravinového programu (WFP) Organizácie Spojených národov (OSN). Z Nhialdiu pritom musia prejsť do Bentiu 40 kilometrov, pričom mnohé ženy túto cestu podstúpia niekoľko ráz za mesiac. Zástupov WFP šokovali správy o sexuálnom násilí a plánujú premiestniť distribučné strediská bližšie ku komunitám, pričom už začali s úpravou ciest.

K útokom na ženy sa nikto neprihlásil. Vláda tvrdí, že za nimi stoja "neusmernení mladí ľudia", ktorí boli pred podpísaním mierovej dohody členmi bojujúcich strán. "Teraz im v rukách zostali zbrane a násilne si berú všetko, čo chcú," vyhlásil zástupca úradov Laraka Machar Turoal. OSN aj vláda v oblasti už nasadili viac jednotiek.

Viac o téme: ŽenyZnásilneniaJužný Sudán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu