Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mladík dal facku soche: Polícia urobila nečakaný krok, o VIDEU debatuje celá krajina

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: YouTube/МВД Республики Беларусь)

MINSK - Šestnásťročný Arsenij na ulici v bieloruskom hlavnom meste dal facku soche, ale policajná hliadka ho vzápätí chytila a prinútila, aby sa ospravedlnil výtvarnému dielu, zobrazujúcemu mestského strážnika z éry cárskeho Ruska. Video s minskou verziou zločinu a trestu zverejnilo bieloruské ministerstvo vnútra.

Víkendová kuriozita: VIDEO V Bratislave jazdil Mikuláš, od polície dostal zákaz, TOTO dal deťom

"Socha na ospravedlnenie nereagovala, ale tí, ktorí ju strážia, potrestali mladíka obvinením z drobnej výtržnosti a rolou vo 'výchovnej' snímke, o ktorej debatuje celé Bielorusko," poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Mladík dal facku soche:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/МВД Республики Беларусь)

Mladík mal asi smolu v tom, že výtvarné dielo, odhalené vlani ku 100. výročiu existencie bieloruskej milície (polície), sa nachádza blízko sídla ministerstva vnútra a pri celoštátne preslávenej väzobnej väznici, čiže v prísne stráženom priestore. Nie je jediný, komu sa socha mestského strážnika veľmi nepáči. Vlani na jar jej miestny anarchista dal na krk slučku, ale tiež ho chytili a musel zaplatiť pokutu, zodpovedajúcu v prepočte približne 50 eurám. Neskôr mládež k soche priniesla pohrebné vence.

"Pre nás, pre nás všetkých v milícii, kde slúžim 30 rokov a bol som na všetkých zapeklitých miestach, je to viac ako sväté miesto," vyhlásil o soche náčelník minských strážnikov, generál Aljaksandr Barsukov.

Psík, ktorý je súčasťou výtvarného diela, nevadí ani obyvateľom, ani opozícii, poznamenala BBC. Až teraz sa vraj objavili štipľavé komentáre, prečo služobný pes neochránil strážnika pred chuligánom. Iní vtipkári sa zase pýtajú, či holubom budú strážcovia sochy čeliť paľbou zo služobných pištolí. Ďalší sa čudujú nad ochranou sochy "služobník cárskeho režimu" v krajine, ktorá stále oslavuje výročie boľševickej revolúcie ako štátny sviatok. "Rana celému režimu. Kedy sa naša polícia prestane strápňovať?" usúdil o policajnom zásahu užívateľ s prezývkou Iron Maiden.

Viac o téme: SochaFackaOspravedlneniePolícia BieloruskoMinsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu