Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Macron a Merkelová to vidia jasne: Voľby v separatistických oblastiach na Ukrajine sú nelegálne

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emanuel Macron
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová označili nedeľné voľby v dvoch oblastiach na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú Ruskom podporovaní povstalci, za "nelegálne a nelegitímne".

"Tieto takzvané voľby podkopávajú územnú integritu a suverenitu Ukrajiny," uviedli Macron a Merkelová v spoločnom vyhlásení po stretnutí s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom na okraj parížskych osláv 100. výročia skončenia prvej svetovej vojny.

Obyvatelia samozvanej Doneckej (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na priemyselnom východe Ukrajiny, v Donbase, mali možnosť voliť lídrov a poslancov parlamentov oboch medzinárodným spoločenstvom neuznaných subjektov.

Po zabití lídra DĽR Alexandra Zacharčenka pri augustovom bombovom útoku sa úradujúcim lídrom DĽR stal 37-ročný Denis Pušilin, ktorý by podľa očakávaní mal zvíťaziť. V LĽR bol favoritom taktiež úradujúci líder, 48-ročný bývalý oblastný šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby Leonid Pasečnik. Obaja prisľúbili bližšie vzťahy s Moskvou. Agentúra AFP v noci na pondelok informovala, že po zrátaní tretiny hlasov sa očakávania naplnili a Pušilin a Pasečnik vo svojich republikách s náskokom viedli.

USA a Európska únia pred voľbami zdôrazňovali, že ich uskutočnenie znova sťaží snahy o ukončenie konfliktu medzi separatistami a ukrajinskou vládou, ktorý si od jari 2014 vyžiadal viac než 10.000 obetí na životoch. Apelovali súčasne na Moskvu, aby nesabotovala mierové rozhovory a dohody z Minska.

Viac o téme: VoľbyAngela MerkelováUkrajinaEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu