Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Tanzánii nariadili zatýkanie homosexuálov: Európska únia odpovedá stiahnutím veľvyslanca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAR ES SALAAM - Európska únia oznámila stiahnutie svojho veľvyslanca z Tanzánie, kde dochádza k "zhoršovaniu situácie v oblasti ľudských práv a zásad právneho štátu". Podľa vyhlásenia, o ktorom informovala v pondelok tlačová agentúra AP, Únia prehodnotí svoje vzťahy s touto východoafrickou krajinou.

Vo vyhlásení sa nespomínajú špecifické problémy; zverejnené však bolo po tom, ako jeden z tanzánijských regionálnych predstaviteľov minulý týždeň vyzval na udávanie a zatýkanie homosexuálov. Podľa vyjadrenia Paula Makondu, guvernéra bývalého hlavného mesta Dar es Salaam, z minulého pondelka majú občania nahlasovať osoby podozrivé z homosexuality. O dva dni neskôr predložil zoznam 200 takýchto osôb a následne nariadil začať s ich zatýkaním 5. novembra, uviedla agentúra DPA.

Tanzánijská vláda sa od kampane Makondu dištancovala s tým, že ide len o jeho "osobný názor". Podľa ministra zahraničných vecí Augustina Mahigu bude Tanzánia naďalej dodržiavať medzinárodné ľudskoprávne dohovory a "ochraňovať práva, ako ich vyjadruje ústava" tejto krajiny. Homosexualita je však v Tanzánii protizákonná a osobám, ktoré z nej usvedčia, hrozí až 30-ročné väzenie. Vláda nijako nenaznačila, či sa chystá Makondu nejako donútiť, aby svoju kampaň proti homosexuálom zastavil.

Tanzánijská polícia zatkla vlani pre homosexualitu 20 osôb na ostrove Zanzibar, ktorý je vyhľadávaný dovolenkármi. Prisľúbila, že bude takýchto ľudí "prenasledovať a stíhať". Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International označila zásahy proti homosexuálom v Tanzánii za "bezprecedentné".

Viac o téme: HomosexuáliVeľvyslanecTanzániaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu