Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európska únia neschvaľuje obnovenie amerických sankcií voči Iránu, povedal Moscovici

Pierre Moscovici
Pierre Moscovici (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia nesúhlasí s rozhodnutím Spojených štátov o opätovnom uložení ropných a finančných sankcií voči Iránu. Uviedol v pondelok eurokomisár pre hospodárske záležitosti Pierre Moscovici.

"Európska únia neschvaľuje toto rozhodnutie", uviedol francúzsky eurokomisár v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info niekoľko hodín po nadobudnutí platnosti nových sankcií USA voči Iránu.

Opatrenia, ktoré vstúpili do platnosti o polnoci washingtonského času (06.00 h SEČ), sú zamerané predovšetkým proti ropnému priemyslu, bankovému a finančnému sektoru a dopravnému odvetviu s dôležitými prístavmi. Uvedené sankcie boli zrušené počas úradovania bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu.

Poradca Bieleho domu chce sankcie ešte prísnejšie

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton povedal, že obnovené ekonomické sankcie, ktoré USA od pondelka uplatňujú voči Iránu, nie sú konečné a bude nasledovať ich ďalšie sprísnenie. Informovala o tom agentúra Reuters. "V sankciách pôjdeme ešte ďalej. Nemôžeme sa jednoducho uspokojiť s úrovňou sankcií, ktoré tu boli za (bývalého amerického prezidenta Baracka) Obamu v roku 2015," povedal Bolton v rozhovore pre televíziu Fox Business Network bez toho, aby prezradil, v čom by sprísnenie sankcií voči Iránu mohlo spočívať.

Spojené štáty zaviedli v pondelok svoje podľa Washingtonu "dosiaľ najtvrdšie" hospodárske sankcie voči Iránu. USA chcú Irán donútiť, aby znova rokoval o tzv. jadrovej dohode, ktorú v roku 2015 uzavrel so šiestimi veľmocami, a súhlasil s prísnejšími podmienkami. V snahe obmedziť jeho rastúci vojenský a politický vplyv na Blízkom východe žiadajú tiež od vedenia v Teheráne ústupky v zahraničnej politike. Irán obviňuje americkú vládu, že ho chce zraziť ekonomicky na kolená a vyvolať tak zmenu režimu.

Postihovať chce Washington aj krajiny, ktoré neprestanú dovážať iránsku ropu. Dočasnú výnimku z takýchto sankcií dostane osem krajín s cieľom zamedziť destabilizácii cien ropy. Očakáva sa, že medzi nimi budú Čína, India, Južná Kórea, Japonsko a Turecko.

Viac o téme: SankcieIránEurópska úniaPierre Moscovici
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu