Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Napätá situácia v Kamerune: Separatisti uniesli desiatky študentov i riaditeľa školy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

YAOUNDÉ - Ozbrojení separatisti na severozápade Kamerunu uniesli v nedeľu večer 79 študentov z kresťanskej školy druhého stupňa, ktorú požadujú zatvoriť, čo je zrejme súčasťou ich širšieho úsilia znemožniť vláde spravovanie tamojších anglickojazyčných oblastí. Páchatelia odviedli aj riaditeľa, vodiča a ďalších zamestnancov školy, uviedla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa guvernéra Severozápadného regiónu.

Unesení študenti presbyteriánskej školy v meste Bamenda sú vo veku 11-17 rokov, doplnil reverend Samuel Fonki Forba, najvyšší predstaviteľ kamerunskej presbyteriánskej cirkvi. Potvrdil, že únoscovia nepožadovali výkupné, ale zatvorenie školy. "Nemáme na výber. Školu zatvoríme," oznámil Forba.

Kamerun, bývalú francúzsku kolóniu v Západnej Afrike, sužujú nepokoje odvtedy, ako dve hlavné anglickojazyčné oblasti - Severozápadný a Juhozápadný región - vyjadril v roku 2016 želanie oddeliť sa od zvyšku krajiny a vytvoriť nový štát s názvom Ambazónia. Kamerunčania hovoriaci po anglicky sa dlhodobo sťažujú, že vláda s nimi zaobchádza ako s občanmi druhej kategórie, čo sa prejavuje aj vo financovaní.

Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International konštatovala tento rok stupňovanie násilia v anglofónnych regiónoch, ktorého súčasťou je zabíjanie bez rozlišovania či masové vysídľovanie.

Viac o téme: únosŠtudentiAfrikaKamerun
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu