Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obľúbené jedlo oslavuje svoj medzinárodný deň: Viete, ako vznikli sendviče?

Sendvič
Sendvič (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Milovníci toastov so šunkou, syrom či zeleninou môžu oslavovať - na dnes totiž pripadá Medzinárodný deň sendvičov. Podľa španielskej agentúry Europa Press pripomína narodenie britského diplomata Johna Montagua, štvrtého grófa zo Sandwichu (1718-1792), po ktorom je tento druh rýchleho občerstvenia pomenovaný.

Anglický gróf bol vo svojej dobe dôležitou postavou a zastával rôzne vojenské aj politické funkcie, vrátane ministerských. Prepadol ale aj hazardným hrám a kartám, od ktorých sa nebol schopný odtrhnúť sa ani v čase jedla. Aby ušetril čas a tiež aby si nepoškodil ruky a neumastil karty, nechával si priniesť „pár kúskov studeného hovädzieho medzi hriankami".

Kulinárska novinka sa vzápätí stala obľúbenou medzi britskou aristokratickou smotánkou, ktorá si začala objednávať „to isté, čo Sandwich". A tak sa zrodil názov nového jedla, ktoré sa stalo potom populárne na celom svete.

Po grófovi zo Sandwicha (mesto na juhovýchode Anglicka) boli pomenované aj ostrovy v Tichomorí, čo urobil kapitán James Cook, ktorého námorné cesty gróf podporoval. Na rozdiel do obľúbených toastov sa ale Sandwichove ostrovy v polovici 19. storočia premenovali na Havajské ostrovy.

Milovníci sendvičov oslavuje tento deň sviatok ako pripomienku narodenia slávneho grófa, ktorý sa podľa niektorých zdrojov narodil 3. novembra 1718, podľa iných prameňov ale až 13. novembra 1718. Zomrel 30. apríla 1792 vo veku 73 rokov.

Viac o téme: Sendvič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu