Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kabinet Donalda Trumpa pritvrdil: Američania obnovujú všetky sankcie voči Iránu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa opätovne uvaľuje všetky sankcie na Irán, ktoré sa zrušili na základe jadrovej dohody z roku 2015. Oznámili to v piatok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a šéf rezortu financií Stephen Mnuchin.

Sankcie, ktoré nadobúdajú platnosť od pondelka, sa týkajú iránskeho sektora prepravy a finančného a energetického odvetvia. Sankcie postihnú krajiny, ktoré nezastavia dovoz iránskej ropy, ako aj zahraničné firmy, ktoré obchodujú s vybranými iránskymi subjektmi. Osem krajín však dostalo výnimku, ktorá im umožňuje dočasne importovať iránsku ropu.

Pompeo a Mnuchin uviedli, že sankcie zostanú v platnosti, kým Irán nesplní požiadavky, ku ktorým patrí zastavenie podpory terorizmu, ukončenie vojenských aktivít v Sýrii a úplné zastavenie vývoja v oblasti jadrovej energie a balistických rakiet.

Európa odsúdila nové sankcie USA proti Iránu

Francúzsko, Nemecko, Británia a Európska únia vydali v piatok spoločné vyhlásenie odsudzujúce krok Spojených štátov, ktoré oznámili nové sankcie voči iránskej ekonomike. Vo vyhlásení sa členské štáty EÚ zaviazali, že ochránia európske spoločnosti, ktoré robia s Teheránom "legitímne" obchody. "Hlboko nás mrzí opätovné zavedenie sankcií Spojenými štátmi, ktoré vyplývajú z ich odstúpenia od Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA)," napísali vo vyhlásení spomínané tri krajiny a EÚ, pričom narážali na ťažko vydobytú, historickú dohodu o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Dohoda, uzavretá medzi svetovými veľmocami a Teheránom po dlhých rokoch namáhavých rokovaní, mala za cieľ obmedziť jadrový potenciál Iránu výmenou za zmiernenie sankcií, pripomenula tlačová agentúra AFP. Avšak prezident USA Donald Trump v máji oznámil, že odstúpi od jadrovej dohody a znovu na krajinu uvalí sankcie. To spôsobilo, že EÚ sa zo všetkých síl snaží ochrániť firmy, ktoré už nadviazali s Iránom obchodné vzťahy.

Členské štáty EÚ v piatkovom vyhlásení dohodu bránili ako "základ pre bezpečnosť Európy, regiónu a celého sveta". "Naším cieľom je ochrániť európskych ekonomických hráčov zapojených do zákonného obchodovania s Iránom," dodali. Európa sa bude takisto snažiť "zachovať fungujúce finančné kanály s Iránom a zaistiť pokračovanie vývozu iránskej ropy a zemného plynu", uvádza sa vo vyhlásení členských krajín EÚ. Predstavitelia USA v piatok oznámili, že Washington pridáva na svoju iránsku čiernu listinu 700 jednotlivcov a entít a že vyvíja tlak na medzinárodnú bankovú sieť SWIFT, aby vyradila Teherán, keď začnú na budúci týždeň v pondelok platiť tieto rozšírené americké sankcie. 

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo vysvetlil, že sankcie majú donútiť Irán splniť 12 stanovených podmienok, ako je ukončenie podpory terorizmu v regióne, ukončenie vojenského pôsobenia v Sýrii či úplné zastavenie vývoja jadrových a balistických rakiet. EÚ tvrdí, že 12 po sebe nasledujúcich správ od Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) ukazuje, že Irán dodržiava podmienky historickej jadrovej dohody z roku 2015.

Viac o téme: SankcieUSADonald TrumpIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu