Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na slobodu tak skoro nepôjde: Kresťanku v Pakistane stále držia kvôli protestom

V Pakistane protestovali v dôsledku rozsudku. Islamisti stále protestujú. Chcú aby ju obesili. Zobraziť galériu (2)
V Pakistane protestovali v dôsledku rozsudku. Islamisti stále protestujú. Chcú aby ju obesili. (Zdroj: SITA/AP Photo/K.M. Chaudary)

ISLAMABAD - Prepustenie kresťanky Ásíje Bíbí, ktorú v Pakistane oslobodil súd od trestu smrti za rúhanie sa, pravdepodobne odložili. Informovala o tom agentúra AP s tým, že rokovania medzi vládou a radikálnymi islamistami, ktorí sa dožadujú jej verejného obesenia, zlyhali a právnik zastupujúci duchovného, ktorý podal na ženu pôvodnú sťažnosť, vo štvrtok podal na najvyššom súde žiadosť o zvrátenie jej prepustenia.

Najvyšší súd v stredu oslobodil Bíbí, ktorú v roku 2010 odsúdili na trest smrti za urážku islamského proroka Mohameda. Odvtedy islamisti v krajine protestujú, blokujú diaľnice a tiež poškodili alebo podpálili desiatky vozidiel. Celonárodné protesty islamistov sú naplánované aj v piatok po modlitbách, pričom vyvolávajú obavy z násilností.

V Pakistane protestovali v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/K.M. Chaudary)

Viac ako 2 000 islamistov blokuje kľúčovú cestu medzi Islamabadom a Rávalpindí, stovky ďalších zase diaľnicu spájajúcu hlavné mesto s inými veľkými mestami v krajine. Po tom, ako radikálny duchovný a líder strany Tehríke Labbajk Chádim Husajn Rízví oznámil, že "rozhovory" medzi jeho námestníkmi a vládou o jej osude zlyhali, v krajine uzavreli školy i vysoké školy. Rízví vyzval počas piatkového zhromaždenia v Láhaure svojich podporovateľov, aby pokračovali v protestoch. Úrady nasadili polovojenské jednotky, aby udržali poriadok.

Spomínaný právnik Gulám Mustafa vo štvrtok požiadal na najvyššom súde o preverenie prepustenia Bíbí. Súd v tejto veci zatiaľ nestanovil žiadne dátumy, ale daný proces by mohol prepustenie ďalej zdržať. Ako pripomína agentúra AP, nie je známe, že by pakistanský najvyšší súd zvrátil svoje rozhodnutia, ale prešetrenie prípadov trvá aj niekoľko rokov.

Bíbí je vo väzbe v nápravnom zariadení, ktorého názov a lokalitu z bezpečnostných dôvodov utajujú. Vo štvrtok predstavitelia väzenia oznámili, že v októbri zadržali dvoch väzňov, ktorí plánovali ženu zabiť a momentálne ich vypočúvajú.

Rodina Bíbí očakávala jej prepustenie vo štvrtok v noci. Jej manžel priletel v októbri s deťmi z Veľkej Británie a čaká na jej prepustenie, aby mohli opustiť Pakistan. Rodina nezverejnila, kde plánuje hľadať útočisko, ale Francúzsko a Španielsko im ponúkli azyl. Podľa AP Rízvího zástupcovia počas rokovaní požadovali, aby Bíbí zakázali opustiť krajinu. Minister informácií Fawád Čaudry túto požiadavku však zamietol s tým, že neprijímajú žiadne príkazy.

Hovorca armády Asíf Gafúr v piatok oznámil, že armáda je zatiaľ zdržanlivá, aby dala šancu pokojnému vyriešeniu situácie. Zároveň požiadal demonštrantov, aby sa zdržali násilia a počkali na výsledok prešetrenia prípadu najvyšším súdom.

Viac o téme: ProtestyOslobodeniePakistanKresťankaÁsíja Bíbí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu