Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Takto vyzeral prvý let po desiatich rokoch: Medzi Skopje a Aténami vznikla nová linka

Macedónsko a Grécko obnovili leteckú linku medzi Skopje a Aténami. Pasažieri sa previezli na tejto trase po desiatich rokoch. Zobraziť galériu (3)
Macedónsko a Grécko obnovili leteckú linku medzi Skopje a Aténami. Pasažieri sa previezli na tejto trase po desiatich rokoch. (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski)

SKOPJE - Macedónsko a Grécko obnovili vo štvrtok - po vyše desiatich rokoch - priame letecké spojenie. Stalo sa tak po tom, ako nedávna dohoda o riešení názvoslovného sporu viedla k odmäku vo vzájomných vzťahoch, informovala agentúra AP.

Vôbec prvý obnovený let z Atén do Skopje využil vo štvrtok večer (18.40 SELČ) aj macedónsky vicepremiér Bujar Osmani, ktorý bol v Grécku na rokovaniach súvisiacich so zmienenou dohodou.  Osmani historickému letu venoval i viacero príspevkov na svojom účte na sociálnej sieti Twitter. Obnovenie komerčného leteckého spojenia označil za symbol vylepšených vzťahov a Grécko nazval tiež priateľom, "najväčším spojencom" i "lobistom" za Macedónsko v rámci snáh o vstup do EÚ. 

Macedónsko a Grécko obnovili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski)

Podľa skoršieho oznámenia podniku TAV Airports, prevádzkujúceho letisko v Skopje, budú lety gréckej spoločnosti Aegean Airlines z Atén premávať dvakrát týždenne. Predošlé priame letecké spojenie medzi Skopje a Aténami fungovalo v rokoch 2003-2007. Prerušené bolo po tom, ako Grékov pobúrilo rozhodnutie vtedajšej konzervatívnej vlády Macedónska pomenovať letisko v Skopje po Alexandrovi Veľkom, vládcovi starovekého gréckeho kráľovstva Macedónsko. Súčasná ľavicová vláda ešte vo februári pristúpila k premenovaniu letiska - na Medzinárodné letisko Skopje - ako prejavu dobrej vôle.

Macedónsko a Grécko obnovili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski)

Macedónsky parlament odhlasoval tento mesiac začatie legislatívneho postupu, ktorého výsledkom má byť zmena oficiálneho názvu Macedónska v súlade s dohodou urovnávajúcou dlhoročný spor so susedným Gréckom. Očakáva sa, že proces zapracovania zmeny názvu krajiny do ústavy potrvá tri mesiace. Na základe júnovej dohody s Gréckom sa má doterajší oficiálny názov Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM) zmeniť na nový - Republika Severné Macedónsko. Cieľom tohto kroku je urovnať 27 rokov trvajúci spor medzi Skopje a Aténami, ktorý bol pre Macedóncov prekážkou v úsilí začleniť sa do NATO či EÚ.

Viac o téme: LietadloLetGréckoAténySkopjeMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu