Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Strašné praktiky v Sudáne: Mučili niekoľko kresťanov, ktorí zmenili náboženstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - V New Yorku sídliace Africké centrum pre spravodlivosť a mierové štúdie (ACJPS) vyzvalo v utorok sudánsku vládu, aby vyšetrila správy o mučení deviatich kresťanov obvinených z odpadlíctva. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa informácií ACJPS skupinu kresťanov vrátane kňaza zadržali 13. októbra v meste Nyala, metropole provincie Južný Dárfúr, príslušníci sudánskej Národnej spravodajskej a bezpečnostnej služby (NISS). Tých, čo konvertovali z islamu na kresťanstvo, údajne nútili, aby sa vrátili k predchádzajúcej viere.

ACJPS vo svojom vyhlásení zdôraznilo, že ústava Sudánu a medzinárodné zmluvy, ktoré podpísal, umožňujú v krajine slobodu náboženského vyznania. Sudán sa islamizoval v uplynulých desaťročiach za vlády prezidenta Umara Bašíra. Pri moci je od roku 1989 a je na zozname Medzinárodného trestného súdu (ICC) pre podozrenie zo zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a genocídy spáchaných počas konfliktu v Dárfúre v roku 2003. ICC naňho vydal už dva príkazy na zatknutie, a to v rokoch 2009 a 2010.

Viac o téme: MučenieKresťaniaSudánOdpadlíctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu