Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mafiánsky boss zomrel za záhadných okolností: Našli ho mŕtveho vo väzenskej cele

Jeden z najznámejších gangstrov James Bulger, prezývaný Whitey.
Jeden z najznámejších gangstrov James Bulger, prezývaný Whitey. (Zdroj: SITA/U.S. Marshals Service via AP, File)

WASHINGTON - Vo väzení v štáte Západná Virgínia zomrel jeden z najznámejších amerických gangstrov James "Whitey" Bulger. Mal 89 rokov a za mrežami strávil posledných osem. Podľa miestnych médií existuje podozrenie, že bol zavraždený, informovala v utorok agentúra DPA.

James Bulger patril svojho času k najhľadanejším mužom v USA. Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) ponúkol v roku 2008 za informácie vedúce k jeho dolapeniu odmenu dva milióny dolárov. Spravodlivosti napriek tomu "Whitey" unikal 16 rokov a zatknúť sa ho podarilo až v roku 2011 v kalifornskom mesta Santa Monica, kde tajne žil so svojou dlhoročnou priateľkou. 

Bulger roky stál na čele prevažne írskeho gangu operujúceho v oblasti Bostonu, ktorý zarábal na úžere, hazardných hrách a obchode s drogami. V roku 2013 Bulgera odsúdili na dva doživotné tresty za podiel na 11 vraždách, ku ktorým došlo v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Usvedčili ho tiež z vydierania, prania špinavých peňazí a porušenia zbrojnej legislatívy. 

Podľa oznámenia federálnej väzenskej správy Jamesa Bulgera našli v utorok bez známok života v jeho cele v prísne stráženej väznici v Západnej Virgínii. Privolaný súdny lekár ho vyhlásil za mŕtveho po tom, ako zlyhali snahy o jeho oživenie. Príčinu smrti väzenská správa neuviedla. Podľa regionálnej televízie WPRI sa prípad vyšetruje ako vražda. Odborový zväz väzenskej stráže potvrdil, že v noci na utorok došlo vo väznici v Západnej Virgínii k vražde, avšak nespresnil, či jej obeťou bol Bulger.

Noviny Boston Globe s odvolaním sa na nemenované zdroje napísal, že v súvislosti so zabitím Bulgera vyšetrujú jeho spolutrestanca napojeného na mafiu. Boston Globe zároveň pripomenul, že James "Whitey" Bulger v čase pôsobenia na čele miestneho zločineckého gangu fungoval aj ako informátor FBI. Skorumpovaní agenti FBI ho vraj preto dlho chránili pred trestným stíhaním. 

Viac o téme: úmrtieZločinecGangsterJames BulgerWhitey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu