Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rumunské úrady varujú: Mnohé budovy v Bukurešti by silné zemetrasenie nevydržali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dieu Nalio Chery)

BUKUREŠŤ - Približne 170 škôl a 350 bytových domov v rumunskom hlavnom meste Bukurešť by sa mohlo zrútiť v prípade silného zemetrasenia. Rumunské úrady na to upozornili v pondelok - deň po tom, ako východnú a strednú časť krajiny zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,8, informovala tlačová agentúra AP.

Nedeľňajšie otrasy boli najsilnejšie v Rumunsku za posledných 14 rokov, nie je však známe, že by spôsobili významné škody. Inšpektorát pre mimoriadne situácie uviedol, že medzi rizikovými objektmi sú materské školy, ako aj ďalšie školské zariadenia v Bukurešti vrátane budovy miestnej právnickej fakulty. Samostatný projekt Alert, ktorý vyhodnocuje seizmické riziká v rumunskej metropole, identifikoval 345 bytových domov, v niektorých prípadoch aj s reštauráciami a barmi. Ich zrútenie hrozí pri silnom zemetrasení s magnitúdou 7 a viac.

Približne 1500 obetí na životoch si vyžiadalo zatiaľ posledné veľké zemetrasenie v Rumunsku z marca 1977, ktoré dosiahlo magnitúdu 7,2. Zrútili sa vtedy aj mnohé budovy v Bukurešti. Otrasy s magnitúdou 5,8, zaznamenané v nedeľu nadránom, mali epicentrum v župe Vrancea, známej zvýšenou seizmickou aktivitou. Pocítili ich aj na Ukrajine, v Moldavsku a Bulharsku.

Viac o téme: Zemetrasenie BukurešťRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu