Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rušné chvíle v Bulharsku: Vláda prežila hlasovanie o návrhu na vyjadrenie nedôvery

Bojko Borisov
Bojko Borisov (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin, Pool)

SOFIA - Bulharská opozícia neuspela v stredu v parlamente s návrhom na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Bojka Borisova, podaným v súvislosti so snahami o reformu zdravotníctva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Za návrh hlasovalo 99 poslancov, proti sa však vyslovilo 133 zákonodarcov zo stredopravej vládnej koalície. Na vyslovenie nedôvery bolo v 240-člennom Národnom zhromaždení potrebných najmenej 121 hlasov. Išlo už o tretí pokus hlavnej opozičnej Bulharskej socialistickej strany (BSP) o zosadenie tretej Borisovovej vlády od jej nástupu do funkcie v máji 2017, pripomenula tlačová agentúra BTA. Predsedníčka BSP Kornelija Ninovová uviedla, že jej strana chce poukázať na zlý stav zdravotníckych služieb v krajine a na to, že vláda túto situáciu dosiaľ nezlepšila.

Pri podaní návrhu na vyslovenie nedôvery kabinetu uviedla, že mnohí občania nemajú k týmto službám prístup, pretože nie je dostatok lekárov alebo nemajú peniaze na liečbu, pričom z Bulharska pre nízke mzdy hromadne odchádzajú lekári a zdravotné sestry. Nemocnice sú okrem toho vysoko zadlžené. Návrh prišiel v čase, keď bulharské ministerstvo zdravotníctva spustilo verejnú diskusiu o reformách finančného modelu pre zdravotníctvo, potrebných na zlepšenie služieb v tomto sektore.

Viac o téme: VládaNedôveraBulharskoBojko Borisov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu