Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rokovania o brexite stoja na jednom bode: Británia nechce záložný plán pre Severné Írsko

Dominic Raab
Dominic Raab (Zdroj: SITA/AP/Stephanie Lecoq)

LONDÝN - Britský minister pre brexit Dominic Raab vyzýva Európsku úniu, aby prijala uistenia, že Spojené kráľovstvo sa bude riadiť pravidlami EÚ dlhšie výmenou za to, že sporný tzv. záložný plán pre Severné Írsko už nebude potrebný. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rozhovory medzi Londýnom a Bruselom stagnujú na otázke tohto plánu, zameraného na zaistenie, aby v prípade nedosiahnutia dohody o budúcich vzťahoch oboch strán nevznikla medzi Írskou republikou a Severným Írskom znova tzv. tvrdá hranica, predmet značného napätia z minulosti.

Raab v nedeľňajšom vydaní novín Sunday Telegraph napísal, že britský návrh na predĺženie prechodného obdobia po brexite by mal byť "alternatívou" k záložnému plánu, presadzovanému Úniou. Tento plán by bol akousi poistkou zabezpečujúcou, že na ostrove Írsko zostane zachovaná otvorená hranica.

"Premiérka (Theresa Mayová) konala správne, keď odmietla vylúčiť zváženie iných prístupov - vrátane predĺženia implementačného obdobia o obmedzený čas niekoľkých mesiacov ako alternatívu k záložnému plánu," uviedol minister. Európska únia však dosiaľ trvá na to, že záložný plán pre Írsko musí zostať na stole počas pokračujúcich rokovaní o vystúpení Británie.​

Viac o téme: Theresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu