Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Diplomatické vzťahy medzi USA a OSN sa vyostrujú: Za všetko môže jediné rozhodnutie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

New York - Filipíny sa v piatok stali jedným z nových členov Rady OSN pre ľudské práva, a to aj napriek kritike za nerešpektovanie ľudských práv v tejto ostrovnej krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Účastníci 73. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN zvolili okrem Filipín za členov Rady OSN pre ľudské práva ešte ďalších 17 členských štátov, a to na roky 2019-21. Novými členmi sa tak stali Argentína, Bahamy, Bangladéš, Bahrajn, Bulharsko, Burkinu-Faso, Česko, Dánsko, Eritrea, Filipíny, Fidži, India, Kamerun, Rakúsko, Somálsko, Togo, Uruguaj a Taliansko. Svojich právomocí sa ujmú 1. januára 2019.

Kandidatúry všetkých 18 krajín boli odsúhlasené v rámci regionálnych skupín, pričom kandidáti nemali konkurentov. Ako poznamenala DPA, mimovládna organizácia Human Rights Watch (HRW) apelovala na hlasujúce krajiny, aby nepodporili kandidatúru  Eritrey a Filipín. Znepokojenie HRW vyvolali aj kandidatúry Bahrajnu a Kamerunu.

Hovorca OSN Farhan Haq v reakcii na to uviedol, že je na členských štátoch, aby rozhodli, kto bude zvolený do rady, a za toto svoje rozhodnutie budú aj niesť zodpovednosť. Voľbu nových členov Rady OSN pre ľudské práva kritizovala i veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová, ktorá nové zloženie označila za podozrivé, pričom hlasovanie Valného zhromaždenia považuje za zlé rozhodnutie.

Spojené štáty v júni tohto roku oznámili, že vystupujú z Rady OSN pre ľudské práva. Haleyová vtedy kritizovala členstvo takých krajín v rade ako Čína, Kuba a Venezuela, ktoré sú samy obviňované z porušovania ľudských práv. Diplomatka povedala, že rada je tiež "chronicky zaujatá voči Izraelu". Rada OSN pre ľudské práva má 47 členov a sídli v Ženeve.​

Viac o téme: USAOSNFilipínyNikki Haleyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu