Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Austráliu devastujú živly: Ničivé tornáda a krúpy ako tenisové loptičky

(Zdroj: Twitter/Gleno_)

SYDNEY - Austrálskym štátom Queensland sa vo štvrtok prehnali tornáda a búrka - supercela, ktoré spôsobili rozsiahle škody a privodili zranenia viacerým ľuďom. Jedno tornádo zasiahlo napríklad mesto Tansey, ktoré je vzdialené 250 kilometrov severne od mesta Brisbane, kde lámalo stromy či strhávalo strechy budov.

Búrka so sebou priniesla aj mohutné krupobitie, pričom na niektorých miestach boli krúpy veľké ako tenisové loptičky. Štyria ľudia utrpeli zranenia, keď krúpy rozbili čelné sklá na autách, píše spravodajský portál BBC odvolávajúc sa na miestne úrady. Krupobitie a vietor, ktorý dosahoval v nárazoch rýchlosť až 98 kilometrov za hodinu, tiež spôsobili rozsiahle škody na budovách a úrode, pričom niektorí používatelia sociálnych sietí informovali aj o zranených zvieratách.

Úrady tvrdia, že počas vyčíňania počasia zasahovali pri vyše tristo volaniach o pomoc. Medzi nimi bol napríklad i vodič, ktorý uviazol v dôsledku spadnutého stromu.

Pre zlé počasie zostalo ešte v piatok bez elektriny takmer 10-tisíc nehnuteľností, informuje verejnoprávna vysielacia spoločnosť ABC.

Viac o téme: PočasieTornádoKrúpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu