Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zosuvy pôdy majú na svedomí desiatky obetí: V Kolumbii a Ugande zomrelo cez 40 ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila)

KAMPALA - Najmenej 34 obetí si vyžiadal zosuv pôdy vyvolaný prudkým dažďom v horskej oblasti na východe Ugandy. S odvolaním sa na predstaviteľov Červeného kríža o tom v piatok informovala agentúra AP.

Počet obetí môže ešte stúpnuť po tom, čo sa záchranným tímom podarí dostať do všetkých postihnutých oblastí na úpätí hory Elgon. Niekoľko osôb je podľa hovorkyne Červeného kríža Irene Nakasiitaovej naďalej nezvestných.

Obete prišli o život po tom, čo dlhotrvajúci prudký dážď vo štvrtok popoludní miestneho času spôsobil zosuv balvanov a bahna z kopcov v okrese Bududa. Zosuv zničil domy v najmenej troch dedinách. V niektorých prípadoch sa spod bahna podarilo vytiahnuť iba časti tiel obetí.

Podobné zosuvy blata si v marci 2010 v tom istom ugandskom okrese v ugandsko-kenskom pohraničí vyžiadali najmenej 100 obetí. Odvtedy dochádza k zraneniam i úmrtiam v oblasti počas obdobia dažďov každoročne.

V Kolumbii zahynulo najmenej 12 ľudí vrátane 4 detí

Najmenej 12 ľudí zahynulo vo štvrtok pri zosuve pôdy, ku ktorému došlo v meste Marquetalia v strednej časti Kolumbie. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa miestnych úradov k zosuvu pôdy spôsobenému intenzívnymi dažďami došlo o 02.00 h miestneho času, keď obyvatelia domov na horskom svahu spali. Štyri z obetí sú deti, 53 ľudí sa podarilo zachrániť. Záchranári zasahujúci na mieste nešťastia uviedli, že zosuv pôdy zasiahol sedem domov a poznačil životy 16 rodín.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Caldas Department Press Office via AP)

V dôsledku zosuvov pôdy spôsobených prudkými lejakmi zahynú každoročne v Kolumbii desiatky ľudí. Podľa kolumbijského Národného inštitútu pre environmentálne štúdie hrozia v nadchádzajúcich dňoch zosuvy pôdy v ôsmich provinciách. 
 
 

Viac o téme: PočasieZosuv pôdyKolumbiaUganda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu