Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Za dielo slávneho umelca zaplatil vyše milión eur: Posledný úder kladivkom a obraz zmizol

(Zdroj: SITA/Pierre Koukjian via AP)

LONDÝN - Jeden z najoriginálnejších umelcov súčasnosti Banksy prekvapil účastníkov aukcie v londýnskej galérii Sotheby's - predovšetkým kupca svojho diela - nevídaným kúskom. Graffiti vydražené za viac ako milión eur sa vzápätí po poslednom údere aukčného kladivka samo zničilo. Kým prítomní žasli, na internete sa rozbehli diskusie o tom, či bude musieť víťaz dražby dielo zaplatiť a či nakoniec nebude mať výtvor rozrezaný na kusy vďaka unikátnej sebadeštrukcii ešte väčšiu cenu.

V Sotheby's sa v závere piatkovej večernej dražby predávalo dielo, ktoré Banksy nasprejoval na plátno v roku 2006 a nazval ho Girl With Red Balloon (Dievča s červeným balónikom). Graffiti, ktoré Banksy pôvodne nasprejoval v jednej z londýnskych ulíc a tisíce Britov ho vlani v ankete zvolili „obľúbeným umeleckým dielom“ Británie, bolo hitom aukcie. Hneď po vyhlásení jej výsledkov však okolostojaci užasli, pretože plátno sa začalo pohybovať smerom dole, kde bola v ráme umiestnená skartovacia mriežka. Von z rámu vyšli len úhľadné rovnobežné prúžky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

. "The urge to destroy is also a creative urge" - Picasso

Príspevok, ktorý zdieľa Banksy (@banksy),

Aukcia ako terč Banksyoviny

„Zdá sa, že sme sa práve stali obeťou Banksyoviny,“ reagoval podľa BBC na nečakanú pointu aukcie riaditeľ sekcie súčasného európskeho umenia aukčnej siene Alex Branczik. Sám streetartový umelec komentoval kúsok na Instagrame, kde sa stretol s tisíckami nadšených reakcií.

Vedenie Sotheby's však evidentne nemalo iba radosť z nečakanej reklamy, ale aj starosti kvôli právnym dôsledkom zničenia diela. „Teraz zisťujeme, čo toto presne znamená v kontexte aukcie,“ povedal Branczik denníka Financial Times. Nie je totiž celkom jasné, či dielo bolo už po priklepnutí majetkom kupca, alebo doteraz patrilo dražiteľom. Časť ľudí na sociálnych sieťach však tvrdí, že by si kupec ani aukčná sieň nemali robiť vrásky. Cena diela podľa nich jedinečným spôsobom úpravy niekoľkonásobne vzrástla. Či majú pravdu, ukáže podľa médií až jeho ďalší osud.

Viac o téme: ObrazDieloBanksyGaléria Sotheby's
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu