Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dráma v Baltskom mori: Trajekt s 335 ľuďmi uprostred cesty zachvátil požiar, plavidlo unáša more

(Zdroj: Twitter/RT)

VILNIUS - Trajekt plaviaci sa v Baltskom mori pod litovskou vlajkou s 335 osobami je v utorok po technickej poruche bez prúdu a nepracujú mu motory. Plavidlo je aktuálne unášané morskými prúdmi. S odvolaním sa na dánsku trajektovú spoločnosť DFDS o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

"Nastal otras a bol tam dym, ale žiadny požiar zaznamenaný nebol," povedal hovorca zmienenej spoločnosti, čo je v rozpore s predchádzajúcimi správami od litovskej armády o požiari plavidla. Podľa spoločnosti vznikol v dôsledku technickej poruchy dym, ktorý aktivoval hasiaci systém v strojovni. Médiá pôvodne písali o výbuchu v strojovni a následnom požiari.

Hovorca DFDS nevedel povedať, či je niekto z cestujúcich alebo členov posádky v ohrození. Podľa prvých správ sa nikto z posádky ani pasažierov nezranil. Hovorca dodal, že trajekt budú musieť odtiahnuť do prístavu. Trajekt odvlečú do západolitovského prístavného mesta Klaipeda, kam aj pôvodne zo severonemeckého Kielu v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko smeroval.

Litovské ministerstvo obrany potvrdilo "uhasenie požiaru". K plavidlu aktuálne smerujú štyri lode litovského námorníctva.

Trajekt Regina Seaways s 335 ľuďmi vrátane 294 cestujúcich poslal tiesňové volanie o 12.45 h SELČ. Nachádzal sa v teritoriálnych vodách Ruska. Litovské letectvo k trajektu vyslalo vrtuľník a ďalšie dva malo pripravené v zálohe na nasadenie. Úrady zmobilizovali litovských a ruských záchranárov.

DFDS vo vyhlásení, z ktorého citovala televízna stanica Sky News, dodala, že cestujúcich zhromaždili v bezpečí a pripravili na prípadnú evakuáciu. To však nebolo nutné, pretože "situácia je pod kontrolou".

Motor opravili

Posádke trajektu uviaznutého v Baltskom mori sa podarilo opraviť hlavný motor a plavidlo smeruje do svojej cieľovej destinácie - západolitovského mesta Klaipeda, informovalo podľa tlačovej agentúry AP v utorok litovské ministerstvo obrany.

Fínski a švédski meteorológovia predpovedajú pre oblasť juhovýchodného Baltského mora, kde sa trajekt s 355 ľuďmi nachádza, vietor so silou víchrice, dážď, nízku viditeľnosť a riziko búrok.

Loď lokalizovali v medzinárodných vodách v oblasti pri ruskom Kaliningrade a mieri do prístavu Klaipeda v Litve, kam aj pôvodne smeroval zo severonemeckého Kielu v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko.

Viac o téme: PožiarTrajektBaltské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu