Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Katalánsko to myslí vážne: Líder Torra dal premiérovi ultimátum, oficiálne referendum alebo nič

Quim Torra
Quim Torra (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - Katalánsky prezident Quim Torra dal v utorok ultimátum španielskemu premiérovi Pedrovi Sánchezovi. Požaduje od neho, aby odsúhlasil referendum o nezávislosti Katalánska, ktoré bude na rozdiel od toho minuloročného oficiálne a španielska vláda ho bude rešpektovať. Len v prípade, že ho španielsky premiér odsúhlasí, môžu katalánske strany, ktoré sú za nezávislosť tohto regiónu, v centrálnom španielskom parlamente podporiť vládny návrh budúcoročného rozpočtu.

Pre Sáncheza ide pritom o veľmi podstatnú vec, pretože jeho vláda disponuje v parlamente len 84 z celkového počtu 350 kresiel a pre podporu rozpočtu potrebuje získať aj hlasy viacerých ďalších strán vrátane tých katalánskych. Ak rozpočet v parlamente neprejde, veľmi pravdepodobne by to znamenalo pád Sánchezovej vlády a nové predčasné voľby.

"Naša trpezlivosť nie je nekonečná. Ak najneskôr v novembri nie je na svete dohoda o realizácii sebaurčenia odsúhlaseným, záväzným a medzinárodne uznaným spôsobom, potom hnutie za nezávislosť nemôže pánu Sánchezovi garantovať v parlamente žiadnu stabilitu," pohrozil v utorok Torra.

 

 

Viac o téme: ReferendumKatalánskoQuim TorraPedro Sánchez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu