Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Srbský prezident odcestoval do Moskvy: Zajtra sa chce stretnúť s Putinom

Vladimir Putin a Aleksandar Vučič
Vladimir Putin a Aleksandar Vučič (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits/Darko Vojinovic)

MOSKVA - Srbský prezident Aleksandar Vučič pricestoval v pondelok do Moskvy, kde sa v utorok stretne s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. S odvolaním sa na zdroje na srbskom veľvyslanectve v Moskve o tom informovala agentúra TASS.

Svoj zámer odcestovať do Moskvy a rokovať tam s Putinom oznámil Vučič v sobotu v reakcii na prítomnosť asi 60 príslušníkov kosovského policajného útvaru osobitého určenia na severe Kosova, kde zabezpečovali krátku návštevu kosovského prezidenta Hashima Thaciho na hrádzi jazera Gazivode.

Vučič kvôli tomu v sobotu uviedol armádu do stavu najvyššej bojovej pohotovosti. Minister vnútra Nebojša Stefanovič učinil to isté v prípade srbskej polície. Vučič o spomínanom incidente informoval aj generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, dodala agentúra TASS. Najnovší vývoj vo vzťahoch medzi Srbskom a Kosovom.

Vučič v sobotu spresnil, že s Putinom budú "hovoriť o všetkých otázkach dôležitých pre Srbsko" a "o všetkom, čo sa deje." "Budeme ho prosiť o podporu na všetkých medzinárodných fórach, budeme prosiť o jeho radu. O tom niet nijakých pochybností," vysvetlil Vučič. Na otázku novinárov, či bude - podobne ako svojho času sýrsky prezident Bašár Asad - žiadať Rusko a vojenskú pomoc, Vučič odpovedal, že urobí všetko pre to, aby v regióne zachoval mier.

Viac o téme: Vladimir PutinAleksandar Vučič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu