Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nekompromisný verdikt iránskeho súdu: Trojicu mužov odsúdili za korupciu na trest smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN - Na trest smrti odsúdili v Iráne troch ľudí za finančné trestné činy a korupciu. S odvolaním sa na rozhodnutia špecializovaných súdov v Iráne o tom v nedeľu informovala tamojšia tlačová agentúra IRNA.

Okrem týchto troch obžalovaných sa rozhodovalo aj v prípade ďalších 32 obvinených. Súd im vymeral tresty väzenia v rôznom rozsahu, maximálne však 20 rokov. Odsúdení sa môžu voči verdiktom odvolať. Tri rozsudky smrti musí ešte potvrdiť najvyšší súd.

Špecializované islamské revolučné súdy zriadili v Iráne v auguste v rámci boja tamojšej vlády proti korupcii, uviedla v tejto súvislosti agentúra AP. Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzval na "rýchle a spravodlivé" právne kroky, ktoré by čelili "ekonomickej vojne" zahraničných nepriateľov.

Iránske hospodárstvo sa ocitlo v kríze od mája po tom, ako Spojené štáty ohlásili odstúpenie od jadrovej dohody z roku 2015 a následne na islamskú republiku uvalili ekonomické sankcie. Zatiaľ čo národná mena zaznamenala rekordné minimá, obchodovaniu so zahraničnými menami či zlatými mincami sa v Iráne darí, dodala v tejto súvislosti agentúra Reuters.

Viac o téme: KorupciaTrest smrtiIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu