Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nominant na sudcu obvinený zo sexuálnych útokov: Preverí ho FBI, šialené požiadavky Trumpa

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh (Zdroj: SITA/Saul Loeb/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Justičný výbor hornej komory amerického Kongresu odsúhlasil v piatok nomináciu právnika Bretta Kavanaugha na post sudcu Najvyššieho súdu Spojených štátov pod podmienkou, že tvrdenia o údajných sexuálnych útokoch, ktorých sa mal tento kandidát v minulosti dopustiť, preverí dodatočne Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Hlasovanie celého Senátu o tomto nominantovi prezidenta Donalda Trumpa sa tak uskutoční až po zavŕšení vyšetrovacích úkonov, ktoré má FBI stihnúť za menej ako jeden týždeň, informovali v noci na sobotu tlačové agentúry AP a DPA. Príslušnú požiadavku vzniesol republikánsky senátor Jeff Flake, ktorý je členom justičného výboru.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová potvrdila, že Trump vydal na základe tejto požiadavky pokyn na dodatočné vyšetrovanie, ktoré však "musí mať obmedzený rozsah a musí byť zavŕšené za menej ako jeden týždeň". Podľa AP tak Trumpova vláda ustúpila od doterajšieho stanoviska, že Kavanaugh už bol náležite preverený.

Samotný Kavanaugh dôrazne odmieta tvrdenia, že v minulosti sexuálne napadol dve ženy. Napriek tomu však ubezpečuje, že bude "naďalej spolupracovať", pokiaľ ide o požiadavky Senátu. Pred spomínaným výborom vypovedala vo štvrtok profesorka Christine Blaseyová-Fordová z Kalifornie, ktorá tvrdí, že v súčasnosti 53-ročný Kavanaugh ju sexuálne napadol na večierku v období, keď obaja študovali na strednej škole. Iná žena, Deborah Ramirezová, hovorí, že sa pred ňou obnažoval na večierku na internáte počas štúdia na vysokej škole.

Kavanaugh je známy svojimi konzervatívnymi postojmi. Jeho vymenovanie už pred zverejnením obvinení odmietli opoziční demokrati, ktorí sa obávajú, že na Najvyššom súde Spojených štátov sa tým na desaťročia upevní konzervatívna väčšina.

Viac o téme: Donald TrumpWashingtonNajvyšší súdSpojené štátyBrett Kavanaugh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu