Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nomináciu Kavanaugha odporučil senátny výbor: Obvinenia zo sexuálneho napadnutia ich nezastavil

Brett Kavanaugh Zobraziť galériu (2)
Brett Kavanaugh (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik, Pool)

WASHINGTON - Členovia právneho výboru amerického Senátu schválili v piatok nomináciu Bretta Kavanaugha na funkciu sudcu Najvyššieho súdu USA. Na budúci týždeň by o tomto nominantovi prezidenta Donalda Trumpa malo hlasovať plénum Senátu. Informovala o tom spravodajská televízia CNN.

Členovia právneho výboru schválili Kavanaughovu nomináciu tesnou väčšinou hlasov, keď za hlasovalo 11 senátorov a desiati boli proti. Za Kavanaugha hlasovali všetci republikánski členovia výboru, demokrati boli proti.  

Pred právnym výborom vypovedala vo štvrtok profesorka z Kalifornie Christine Blaseyová Fordová, ktorá tvrdí, že Kavanaugh ju sexuálne napadol na večierku, keď boli na strednej škole. Iná žena, Deborah Ramirezová, hovorí, že sa pred ňou obnažoval na večierku na internáte počas štúdia na vysokej škole.

Senátor Jeff Flake
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Kavanaugh (53) obe obvinenia popiera. Podľa jeho slov nikdy neurobil nič také, z čoho ho obviňujú, a pohlavný styk mal až "veľa rokov" po strednej škole.

Brett Kavanaugh je známy svojimi konzervatívnymi postojmi. Jeho vymenovanie už pred zverejnením obvinení odmietli opoziční demokrati, ktorí sa obávajú, že na Najvyššom súde USA sa tým na desaťročia upevní konzervatívna väčšina.

Viac o téme: Súd USADonald TrumpBrett Kavanaugh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu